Minisztériumok

Belügyminisztérium

A Belügyminisztérium koordinálja a helyi önkormányzatokkal, rendvédelemmel, bevándorlással, állampolgársággal, településrendezéssel kapcsolatos ügyeket. A Belügyminisztériumot Dr. Pintér Sándor belügyminiszter vezeti.

Felelősségi területek

Honvédelmi Minisztérium

A Honvédelmi Minisztérium rendeltetése kettős. Egyrészt, mint a honvédelem közigazgatási funkcióját ellátó szerv, gondoskodik az ország honvédelemi, védelempolitikai, illetve védelemgazdasági céljainak formálásáról, másrészt, a minisztérium a Magyar Honvédség részeként, felelős annak irányításáért. A Honvédelmi Minisztériumot Dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter vezeti.

Felelősségi területek

Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium felelős a kormányzati munka összehangolásáért, a központi és területi közigazgatás fejlesztéséért, a közigazgatási minőség- és személyzeti politikáért. Kiemelt feladata a kormány igazságügyi politikájának előkészítése, koordinációja és végrehajtása. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumot Dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter vezeti.

Felelősségi területek

Külügyminisztérium

A Külügyminisztérium felelős Magyarország nemzetközi kapcsolatainak alakításáért, fenntartásáért, a nemzeti érdekek globális szintű képviseletéért, valamint hazánk külpolitikai célkitűzéseinek érvényesítéséért. A Külügyminisztérium irányítása alatt működnek a magyar nagykövetségek, konzuli képviseletek. A minisztérium kiemelt feladata Magyarország európai uniós politikájának alakítása. A Külügyminisztériumot a külügyminiszter, Dr. Martonyi János vezeti.

Felelősségi területek

Nemzetgazdasági Minisztérium

A Nemzetgazdasági Minisztérium felelős a hazai gazdaságpolitika irányvonalának meghatározásáért és a nemzetgazdasági stratégia végrehajtásáért. A minisztérium foglalkozik többek között a munkahelyteremtéssel, a családbarát adórendszer megteremtésével, a versenyképesség javításával, a költségvetés megalkotásával és az államadósság csökkentésével. A Nemzetgazdasági Minisztériumot Varga Mihály vezeti.

Felelősségi területek

Emberi Erőforrások Minisztériuma

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma felelős a hazai szociális és egészségügyi ellátórendszer működéséért, az iskolai oktatás fejlesztéséért, kulturális értékeink megőrzéséért, a gyermekek és az ifjúság érdekeinek érvényesítéséért, valamint a magyar sportélettel kapcsolatos kormányzati elképzelések megvalósításáért. Az Emberi Erőforrások Minisztériumát Balog Zoltán vezeti.

Felelősségi területek

Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium végzi a fejlesztéspolitikával, klíma- és energiapolitikával, infokommunikációval, valamint a közlekedéspolitikával kapcsolatos feladatokat, de a kiemelt állami szerződések vizsgálata és az állami vagyonpolitika irányítása is hatáskörébe tartozik. A Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter vezeti.

Felelősségi területek

Vidékfejlesztési Minisztérium

A Vidékfejlesztési Minisztérium több nagy szakterületet egyesít magában. A vidékfejlesztés mellett az élelmiszerlánc-felügyelettel, környezetvédelemmel, agrárgazdasággal kapcsolatos kormányzati intézkedések is ebben a minisztériumban születnek. A Vidékfejlesztési Minisztériumot Dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter vezeti.

Felelősségi területek