Nemzetgazdasági Minisztérium

Varga Mihály

nemzetgazdasági miniszter

Vezető hírek

Megújul a kormany.hu

Kormányzat, 2014. június 6. 16:10

2014. június 6-án megalakult Magyarország Kormánya. Ennek megfelelően megújul a kormányzati honlap, a kormany.hu is. A legfrissebb hírek, fotók, videók, közérdekű adatok, közlemények változatlanul ezen az oldalon érhetők el. Az államtitkárok kinevezéséig azonban csak miniszteri szintű információk találhatók az egyes minisztériumi oldalakon.

Az adópolitikának segítenie kell a kkv-k fejlődését

Nemzetgazdasági Minisztérium, Adó - és Pénzügyekért Felelős Államtitkárság, 2014. június 6. 15:40

A kis- és középvállalkozások (kkv) fejlődését elősegítő adópolitika fontosságát hangsúlyozta Pankucsi Zoltán pénteken, az Adózás Európában címmel megrendezett VIII. Nemzetközi Adókonferencián, ahol elmondta, hogy a foglalkoztatást és a beruházást ösztönző elemek bővítése mellett folyamatosan törekedni kell az adó- és az adminisztrációs terhek csökkentésére.

Jelentős többlettel zárt az államháztartás központi alrendszere májusban

Nemzetgazdasági Minisztérium, Államháztartásért Felelős Államtitkárság, 2014. június 5. 16:00

A 269,4 milliárd forintos többlet elérésében fontos szerepet játszott, hogy a május elsejei munkaszüneti napok miatt a költségvetés a bér- és családi juttatásokat már április végén átutalta. Az adó- és adójellegű bevételek növekedésének is köszönhető igen jelentős költségvetési többlet tükrözi a gazdasági növekedés felfutását. A központi alrendszer I-V. havi hiánya 681,7 milliárd forint volt.

Euró: Magyarország három kritériumnak már eleget tesz

Nemzetgazdasági Minisztérium, 2014. június 5. 12:59

Brüsszel legújabb konvergenciajelentése szerint Magyarország már három maastrichti kritériumnak is megfelel. Az értékelés megállapítja, hogy Magyarország teljesíti az árstabilitásra, a hosszú távú kamatokra és a közpénzügyekre vonatkozó kritériumokat, nem teljesen felel azonban meg a törvényi előírásoknak, és az árfolyam-kritériumnak. A legutóbbi, 2012-es jelentés szerint Magyarország egyik konvergenciakritériumot sem teljesítette.

Ismét Európa élmezőnyében vagyunk

Nemzetgazdasági Minisztérium, Adó - és Pénzügyekért Felelős Államtitkárság, 2014. június 4. 9:17

Magyarország bruttó hazai terméke 3,5 százalékkal nőtt 2014 első negyedévében az előző év azonos időszakához képest. Hazánk gazdasági teljesítménye 1,1 százalékkal bővült az előző negyedévhez viszonyítva. Nemzetközi összevetésben a magyar gazdaság negyedéves alapú növekedése – holtversenyben Lengyelországgal – a legmagasabb volt az Európai Unióban. A részletes adatok megegyeznek az előzetes adatokkal.

Varga: célunk, hogy a növekedés kiterjedtebb, stabilabb legyen

Nemzetgazdasági Minisztérium, 2014. június 3. 12:00

A cél az, hogy a gazdasági növekedés kiterjedtebb, stabilabb legyen, tovább bővüljön a munkahelyek száma, az ország gazdaságának versenyképessége jobb legyen - mondta Varga Mihály az Országgyűlés költségvetési bizottságának keddi ülésén, amelyen a képviselők 10 igen, 3 nem szavazattal támogatták nemzetgazdasági miniszterré történő kinevezését. Előzőleg a vállalkozásfejlesztési bizottság 6 igen és 4 nem szavazat mellett támogatta a jelöltet. A gazdasági bizottság Varga Mihály miniszterré történő kinevezését 10 igen, 3 tartózkodás és 1 nem szavazat mellett támogatta.

A növekedésre kell koncentrálnunk

Nemzetgazdasági Minisztérium, 2014. június 3. 13:13

A növekedésnek, a munkahelyteremtésnek és a versenyképességnek kell meghatároznia a magyar gazdaságpolitikát a következő egy-másfél évben - mondta miniszterjelölti meghallgatásán Varga Mihály kedden az Országgyűlés vállalkozásfejlesztési bizottságában.

A bizottsági ajánlások nem veszik figyelembe a magyar gazdaság elmúlt éven bekövetkezett vitathatatlan javulását

Nemzetgazdasági Minisztérium, 2014. június 2. 17:51

Az Európai Bizottság ma délután tette közzé az EU-tagállamokra vonatkozó 2014. évi országspecifikus ajánlásait. Hasonlóan az előző évekhez, az ajánlásokban megfogalmazott célok – úgy, mint a pénzügyi egyensúly fenntartása, a növekedés dinamizálása és a foglalkoztatás bővítése – egybevágnak a Kormány törekvéseivel.

Kazahsztán Magyarország stratégiai partnere a közép-ázsiai térségben

Nemzetgazdasági Minisztérium, 2014. június 2. 14:43

Kazahsztán Magyarország stratégiai partnere a közép-ázsiai térségben - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Magyar-Kazah Gazdasági Együttműködési Kormányközi Bizottság negyedik ülését követő sajtótájékoztatón hétfőn Budapesten.