kormany.hu 2010-2014

Ez a kormany.hu archívuma. A friss tartalmak itt találhatók.

Ezen az oldalon a honlapon megtalálható dokumentumok közül listázhatja az Önt érdeklő anyagokat. Hírek, fotógalériák és videófelvételek kereséséhez kérjük használja a honlap tetején található általános keresőt.

A dokumentumok keresése történhet szokványos (kulcsszavas) kereséssel, illetve tallózással. Mindkét esetben tovább pontosíthatja a találati listát dátum, forrás vagy a dokumentum típusa szerinti szűréssel.

Adatkezelési felhívás

A jogszabálytervezetek véleményezése előtt kérjük olvassa el adatkezelési felhívásunkat!

Kérem, válassza ki a szűrési szempontokat!

Szűrés dátum szerint

(tól-ig)
X X

Szűrés forrás szerint

Szűrés a dokumentum típusa szerint

Találatok: 9

Szűrés dátum szerint

Szűrés forrás szerint

Szűrés a dokumentum típusa szerint

Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Ellenőrzések, vizsgálatok
Találatok: 9

Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium - Ellenőrzések

Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, 2013. augusztus 5.

Megfelelőségi jelentés Magyarországról

- Büntetendő cselekmények (ETS 173 and 191, GPC 2)
- A pártfinanszírozás átláthatósága


Elkészült a GRECO megfelelőségi jelentése Magyarországról

Az Európa Tanács keretében működő Korrupció Ellenes Államok Csoportja (GRECO) elkészítette Magyarországról szóló megfelelőségi jelentését, mely tartalmazza a szervezetnek a büntetendő cselekmények és a pártfinanszírozás átláthatóságával kapcsolatban korábban megfogalmazott ajánlásait, majd elemzi, hogy Magyarország ezeket az ajánlásokat mennyiben ültette át a gyakorlatba. A GRECO megállapítja, hogy Magyarország a GRECO 2010-ben megfogalmazott 15 ajánlásából 6 ajánlást hajtott végre sikeresen vagy kezelt sikeres módon 2011. december 31-ig.

A büntetendő cselekményekkel kapcsolatban megfogalmazott öt ajánlásból négyet sikeresen végrehajtott az ország, egy ajánlást pedig részben. A pártfinanszírozás átláthatóságával kapcsolatban a tíz ajánlásból két ajánlást sikeresen végrehajtottak vagy kezeltek, nyolc ajánlást pedig nem hajtottak végre a magyar hatóságok.

A jelentés megállapítja, hogy Magyarország elfogadta a Btk. módosítását, amely kifejezetten büntetni rendeli a nemzetközi kapcsolatban elkövetett passzív vesztegetést, az aktív befolyással üzérkedést és a hazai választottbírák vesztegetését. Ezen kívül a GRECO követelményeinek megfelelően a vesztegetésre és a befolyással üzérkedésre vonatkozó minimális elévülési időt Magyarország 5 évre emelte, és a „tevékeny megbánás” automatikus, kötelező erővel bíró rendelkezését hatályon kívül helyezte. A szervezet ugyanakkor megjegyzi, hogy a Korrupcióról szóló Büntetőjogi Egyezmény Kiegészítő Jegyzőkönyvének ratifikációja folyamatban van, és a Korrupcióról szóló Büntetőjogi Egyezmény 8. cikkével kapcsolatban tett fenntartás visszavonása még várat magára, így sürgeti a hatóságokat, hogy ezeket a folyamatokat minél előbb fejezzék be.

A pártfinanszírozás átláthatóságával kapcsolatban a jelentés megjegyzi, történtek ugyan pozitív lépések, amelyek biztosítják, hogy a politikai pártok nyilvántartása átlátható és naprakész legyen, a kép összességében nem biztató e tekintetben. A politikai pártok finanszírozásával és a választási kampányokkal kapcsolatos helyzet nagy mértékben változatlan maradt ahhoz képest, amilyen az értékelő jelentés elfogadásakor volt. A GRECO megállapítja ugyanakkor, hogy a magyar hatóságok elkötelezettek az olyan kiemelkedő ajánlásokkal kapcsolatos követelmények teljesítése iránt, mint amilyen a szabályok bevezetése a politikai pártok és létesítményeik elszámolásának átláthatóságára, pontosságára és a felelősségre vonhatóságára.

Tekintettel arra, hogy a jelentést a GRECO 2012-ben fogadta el, a pártfinanszírozással kapcsolatos megállapításaiban még nem tükröződnek az újonnan elfogadott, az országgyűlési képviselők választása kampányköltségeinek átláthatóvá tételéről szóló törvény rendelkezései, hiszen a megfelelőségi jelentés elfogadásakor a 2011. december 31-én hatályos szabályokat vizsgálták. A jelentés értelmében az új szabályozással kapcsolatban Magyarországnak 2013. december 31-ig kell beszámolnia a GRECO-nak.

Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium - Ellenőrzések

Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, 2013. augusztus 5.

Compliance Report on Hungary

- Incriminations (ETS 173 and 191, GPC 2)
- Transparency of Party Funding

Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium - Ellenőrzések

Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, 2010. augusztus 6.

Értékelő jelentés Magyarországról - Büntetendő cselekmények (2009)

Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Ellenőrzések

Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, 2010. augusztus 5.

Greco Eval III Rep (2009) 8E Final Hungary ETS173 CONFERENCE

Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium - Ellenőrzések

Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, 2010. augusztus 5.

Greco Eval III Rep (2009) 8E Final Hungary PF CONF Transparency of Party Funding