Meghatározott bejelentési és értesítési eljárások általános elnevezését jelenti a „notifikáció" kifejezés, és a Notifikációs Központ feladata ezeknek az eljárásoknak a hazai működtetése.

A bejelentési eljárások jogalkotási szempontból – a közösségi jog által nem harmonizált területen nemzeti jogszabálytervezetek előzetes tagországi véleményeztetésével – az áruk szabad áramlásának biztosítását célozzák az Európai Unió belső piacán, és a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) tagállamai közötti kereskedelemben. Az Európai Unió adott jogszabályai, azaz a közösségi jog szerinti bejelentési eljárás jelentősen szabályozott, jogkövetkezményekkel járó eljárás szemben a WTO Kereskedelem Technikai Akadályairól szóló Megállapodás (Agreement on Technical Barriers to Trade - TBT) szerinti bejelentési eljárással, amely az előző eljáráshoz hasonlítva kötetlenebb.

Az értesítési eljárások pedig egyéb szempontból – áruszállítás fizikai akadályáról vagy bizonyos piacfelügyeleti intézkedésekről történő értesítések – célozzák az Európai Unió belső piacán az áruk szabad áramlásának biztosítását.

Ezen eljárások alkalmazásának eredményeként az Európai Unió belső piacán, illetve a WTO-tagállamok közötti kereskedelemben adott termék esetében a termelő ország és célország vállalkozásainak piacra jutási feltételei a termékforgalmazás területén egységesülnek egyenlőbb esélyek kialakulása mellett.

A magyar gazdaság szereplői számára legfontosabb eljárás a műszaki jogszabályok tervezetének bejelentési eljárása az Európai Unióban. Erre a bejelentési eljárásra vonatkozóan itt található egy hasznos összefoglaló a vállalkozások és gazdasági társaságok számára.

Továbblépés a részletekhez

(Nemzetgazdasági Minisztérium, Gazdaságszabályozásért Felelős Államtitkárság)