28,3%-kal magasabb idén februárban az építőipar termelése az egy évvel korábbinál. Sorozatban tizenharmadik hónapja mutat növekedést az építőipar éves összehasonlításban, és februárban is folytatódott a korábbi hónapok kedvező, 10%-ot meghaladó növekedési tendenciája - hangsúlyozza Szatmáry Kristóf gazdaságszabályozásért felelős államtitkár.

Mindkét építményfőcsoport termelése emelkedett, az épületeké 21,3, az egyéb építményeké pedig 39,2%-kal. Az építőiparban jelen lévő általános növekedés mellett a februári kedvező időjárás is hozzájárult a termelés ilyen nagyarányú emelkedéséhez. Az adatok elemzésénél célszerű figyelembe venni, hogy az év első hónapjaiban, így februárban is egy átlagos hónap termelésének mintegy 60%-át állítja elő az építőipar.

Szatmáry Kristóf emlékeztet, hogy az épületek építésének bővülése továbbra is elsősorban ipari beruházásoknak köszönhető, míg az egyéb építmények esetén a korábbi hónapokhoz hasonlóan vasút-felújítási és útépítési munkák, valamint közműfejlesztések eredménye.

Az építésekre kötött új szerződések volumene is emelkedett februárban, pontosan 29,8%-kal volt magasabb az előző évhez képest. A februári növekedés hátterében az út- és hídépítésre, valamint vasútfejlesztésre kötött nagy értékű szerződések állnak.

Az építőipari vállalkozások 2014. február végi szerződésállományának mennyisége is meghaladta az egy évvel korábbit, 65,5%-kal. Az államtitkár szerint elmondható, hogy mivel a szerződésállományok volumene továbbra is jelentősen meghaladja az előző év azonos időszakáét, így az elkövetkező hónapokban éves összehasonlításban továbbra is számíthatunk az építőipari kibocsátás növekedésére, különösen az egyéb építmények körében.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)