A februári 8,1 százalékos növekedést követően 2014 márciusában az ipari termelés 10,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet, ami három éves csúcsot jelent az ipar bővülésében. A frissen megjelent adatok a Kormány aktív iparpolitikájának sikerét mutatják, amelynek célja, hogy a következő években az ipari termelés hozzájárulása a nemzeti össztermékhez egész Európában Magyarországon legyen a legmagasabb – közölte Szatmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős államtitkára.

Szatmáry Kristóf a legfrissebb KSH adatokat kommentálva kiemelte, hogy az ipari termelés év eleje óta tartó kimagasló teljesítménye elsősorban a járműgyártásnak és az ehhez kapcsolódó beszállítói ágazatok eladásainak jelentős növekedésének köszönhető, ugyanakkor örvendetes tény az is, hogy három év elteltével az elektronikai ipar kibocsátása ismét bővülni tudott. Az államtitkár szerint az ipar egészséges szerkezetű bővülését mutatja, hogy a feldolgozóipar tizenhárom alága közül már tizenegy alágban regisztráltak termelésbővülést, továbbá az is, hogy az első negyedév során Magyarország minden régiójában nőtt az ipar.

Az államtitkár a márciusi adatok közül a járműgyártás 28,3 százalékos, az elektronikai fogyasztási cikkek gyártásának több mint 20 százalékos, és a gyógyszergyártás 25 százalékot meghaladó mértékű bővülését emelte ki. Szatmáry Kristóf arra számít, hogy az ipar növekedése a következő hónapokban is folytatódni fog - ezt támasztja alá többek között a feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének 28,1 százalékos bővülése is. Ezen belül az új exportrendelések több mint 29 százalékkal, az új belföldi rendelések csaknem 20 százalékkal nőttek.

Szatmáry Kristóf kifejtette: az elmúlt időszak adatai azt bizonyítják, hogy a korábbi évek ipart élénkítő politikája megalapozta a magyar ipar és gazdaság növekedését, ezért a Kormány a jövőben is a termelőszektor megerősítésével, aktív iparpolitikával kívánja a magyar gazdaság jó teljesítményét tartósan fenntartani.

(Nemzetgazdasági Minisztérium, Gazdaságszabályozásért Felelős Államtitkárság)