Magyarország külkereskedelmi forgalma továbbra is növekvő pályán áll: idén februárban a kivitel 8 százalékkal, a behozatal pedig 7,8 százalékkal nőtt 2013 azonos időszakához képest. A növekvő teljesítménynek köszönhetően hazánk külkereskedelmi többlete 112 millió euróval több volt, mint egy évvel korábban, azaz csaknem 760 millió eurót tett ki.

Az idei év második hónapjában a kivitel értéke 6,9 milliárd euró, a behozatalé 6,1 milliárd euró volt. Az év első két hónapjában a gépek és szállítóeszközök külkereskedelmének importja 8,6, míg exportja 6,7 százalékkal emelkedett. Mindkét relációban a növekedés fő hajtóereje továbbra is a közúti jármű árucsoport teljesítménye volt: a közúti jármű kivitele és behozatala mintegy másfélszeresével emelkedett 2013 azonos időszakához képest. Az import növekedésében az energiafejlesztő gépek, míg az exportban továbbra is a gépjárművek voltak a meghatározó termékcsoportok. A feldolgozott termékek exportja 7,5 százalékkal emelkedett, importjuk pedig 10 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest. Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek forgalmában is élénkülés volt tapasztalható: a kivitel 16, míg a behozatal 7,8 százalékkal nőtt 2013. január-februárhoz képest.

2014 első két hónapjában a kivitel 79,5, a behozatal 75 százalékát bonyolítottuk le az Európai Unió tagállamaival. Az EU-tagállamok felé irányuló exportunk 9 százalékkal, a behozatalunk ezekből az országokból pedig 15 százalékkal emelkedett 2013. január-februárhoz képest.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)