Az Európai Bizottság ismét a nemzetközi nagyvállalatok érdekeit helyezte előtérbe a magyar kisvállalkozásokkal szemben, amikor kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a hatályos kereskedelmi szabályozás miatt - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium csütörtökön az MTI megkeresésére.

Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a múlt héten a plázastopot elrendelő törvény miatt, ez derült ki a brüsszeli testület honlapján csütörtökön közzétett információkból.

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint a korlátozásokat megelőző években az elszaporodó hipermarketek, plázák a piacgazdaság javát szolgáló gazdasági verseny helyett hátrányos következmények sorát hozták magukkal, magyar kiskereskedők ezreit tették tönkre, lehetetlenítették el.

A kormány álláspontja szerint az egészséges gazdasági vérkeringésnek, kereskedelemnek a nagyvállalatok és a kisvállalkozások egyaránt nélkülözhetetlen részei, ennek biztosítására szolgál a támadott szabályozás, amelyet a magyar kereskedők érdekeinek megfelelően a kormány Brüsszelben is kész megvédeni.

(MTI)