A kormány a mikrovállalkozások adózási feltételeinek javítása érdekében egy végtelenül egyszerű adózási módot kínál, a kisadózó vállalkozások tételes adóját.

Ezen kisadózók tételes adója, a főállású kisadózók számára havi 50.000,- Ft, mellékállású kisadózó esetén havi 25.000,- Ft kiadást jelent. Az új adónem az előbbi adómértékek megfizetésével kiváltja a kisadózó társasági adóját, személyi jövedelemadóját, járulékait és a szociális hozzájárulási adóját, a szakképzési hozzájárulást, ugyanakkor a kisadózó esetleges munkavállalója után fizetendő terheket nem. Ez az adónem elsősorban a lakosság részére szolgáltatásokat nyújtó vállalkozások számára nyújt komoly könnyebbséget.

A választás megkönnyítése érdekében a Nemzetgazdasági Minisztérium elkészítette a saját KATA kalkulátorát, valamint összegyűjtötte a kisadózó vállalkozások tételes adójával kapcsolatosan leggyakrabban felmerülő kérdéseket.

A KATA kalkulátort erre a linkre kattintva éri el!

Az eddigi tapasztalatok alapján elkészített gyakori kérdések-válaszok összefoglalása a csatolt fájlban található, a lap jobbszélén!

(Nemzetgazdasági Minisztérium, Adó- és Pénzügyekért Felelős Államtitkárság)