A kis- és középvállalkozások (kkv) fejlődését elősegítő adópolitika fontosságát hangsúlyozta Pankucsi Zoltán pénteken, az Adózás Európában címmel megrendezett VIII. Nemzetközi Adókonferencián, ahol elmondta, hogy a foglalkoztatást és a beruházást ösztönző elemek bővítése mellett folyamatosan törekedni kell az adó- és az adminisztrációs terhek csökkentésére.

A Budapesten tartott adókonferencia középpontjában a kis- és középvállalkozások adózási, számviteli, ellenőrzési és finanszírozási kérdései álltak, a rendezvényre Európa és Ázsia 22 országából érkeztek adószakértők.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adózásért és számvitelért felelős helyettes államtitkára a szaktárca tájékoztatása szerint előadásában kiemelte: a vállalkozások döntő többségét, több mint 98 százalékát a kkv-k képviselik, segítésük a magyar gazdaságban betöltött kimagasló szerepük miatt elemi érdeke az országnak.

Emellett munkaintenzitásuk is kimagasló, az alkalmazottak majdnem kétharmadának ez a szektor ad állást. A kkv-k a kedvezményes hitelek lehetősége, az export ösztönzése, a foglalkoztatás és beruházás ösztönzése mellett az adórendszerben már most is számos kedvezményt kapnak, illetve többféle adónem közül választhatnak, s kifejezetten e vállalkozói kör számára kialakítottak egy különösen egyszerű számviteli beszámolási formát is.

A helyettes államtitkár kifejtette: céljuk a kkv-k munkahelyteremtő beruházásainak támogatása, minél több új munkahely létesítése, elsősorban a hátrányos helyzetű térségekben, minél több álláskereső foglalkoztatásával. Az elmaradott térségek fejlesztését, a foglalkoztatás regionális különbségeinek mérséklését az alaptámogatáson kívül juttatott kiegészítő támogatásokkal segítik.

A pályázati program keretében 2013-ban 13 milliárd forint keretösszeg felhasználása több mint 1100 kkv-nál 6500 új munkahely létesítéséhez járult hozzá. A 2013. január elseje óta élő új adónemekkel kapcsolatos tapasztalatok is kifejezetten kedvezőek a helyettes államtitkár szerint.

A kisadózók tételes adója (kata) népszerűségnek örvend a szolgáltatásnyújtásra specializálódott, illetve az alacsony költséghányadú vállalkozások közében. A kisvállalati adót (kiva) választók száma azonban elmarad azon vállalkozások számától, akiknek kifejezetten megérné az alkalmazása - hívta fel a figyelmet Pankucsi Zoltán, aki az utóbbi adónemnél érdemi bővülésre számít.

A szakmai fórumokon kapott visszajelzések alapján ugyanis a vállalkozások lassan kezdik felismerni az új lehetőség előnyeit, például, hogy a beruházást ösztönző kivát választó vállalkozások oly módon növelhetik a foglalkoztatást, hogy közben a munkaerő létszámának és költségeinek növelése nem eredményez adóteher-emelkedést.

(MTI)