Hatékony, udvarias és takarékos államra van szükség, amely valóban az állampolgárt szolgálja, mégpedig oly módon, hogy az ügyfél elégedettsége érzékelhető legyen - mondta Kállai Mária, Jász-Nagykun-Szolnok megye új kormánymegbízottja bemutatkozó sajtótájékoztatóján hétfőn Szolnokon.

Kállai Máriát a közigazgatási és igazságügyi miniszter javaslatára Orbán Viktor miniszterelnök szeptember 21-én nevezte ki október elsejei hatállyal a megyei kormányhivatal vezetőjévé.

Kállai Mária, Navracsics Tibor (fotó: Horváth Ernő)

Új vezetőre azért volt szükség, mert Lengyel Györgyit, a korábbi kormánymegbízottat az államfő július 16-i hatállyal az Emberi Erőforrások Minisztériumának közigazgatási államtitkárává nevezte ki. Kállai Mária legutóbbi beosztásában Szolnok oktatási és kulturális ügyekért felelős alpolgármestereként dolgozott, előtte 15 évig intézményvezetőként tevékenykedett.

Kérdésre válaszolva jelezte, a városi önkormányzattól már elköszönt, posztját nem töltik be, feladatait ez egyik alpolgármester vette át. Az új kormánymegbízott - miközben ismerkedik új hivatalával - egyik legfontosabb teendőjének a járási hivatalok folyamatban lévő felállítását, folytatását tartja. Alapvető elvárás, hogy Szolnok megye 78 településének minden egyes lakosa a lehető legkisebb utazással tudja majd a kilenc járásban az ügyeit intézni - húzta alá, hozzátéve: a jó szervezőmunkának köszönhetően az ügy "sínen van", a járási székhelyekkel kapcsolatos döntéseket október végén hozzák meg az érintett önkormányzatok.

(MTI)