Orbán Viktor miniszterelnök kinevezte a 2011. január 1-jén létrejövő fővárosi és 19 megyei kormányhivatal vezetőjét, a kormánymegbízottakat az Országházban.

A miniszterelnök azt mondta a kinevezetteknek, egy évük van arra, hogy rendet tegyenek, hogy minden ballaszttól megszabadítsák a magyar államiságot a közigazgatás középszintjén. Felhívta a kormányhivatal-vezetők figyelmét, hogy miután átveszik a hivatalokat, ne lepődjenek meg akkor sem, ha minden képzeletüket felülmúló zűrzavart, rendezetlenséget és tisztázatlan jogviszonyokat találnak.

Az elmúlt nyolc évről szólva leszögezte, hogy zűrzavar és rendetlenség uralta a közigazgatás minden szintjét. Amikor Navracsics Tiborral előkészítették a törvényt, sokat gondolkodtak azon, hogy milyen karakterek lehetnek alkalmasak erre a feladatra. Arra jutottak, hogy tapasztalt, saját árnyékuktól meg nem ijedő emberekre van szükség, akik alkalmasak az átszervezések végrehajtására. A törvény megalkotásánál a XXI. századi kihívásoknak megfelelő intézményrendszer létrehozása volt a cél. Egy olyan középszintű közigazgatási rendszert akarnak létrehozni, amely az emberekhez közel áll, őket ösztönözve és velük együttműködve jobbítja az államszervezetet.

Az új kormány eredményeiről elmondta, hogy felére csökkentették az Országgyűlés létszámát, az önkormányzati közgyűlések létszámát, valamint a minisztériumok számát is. Elérkezett az ideje, hogy a középszintű közigazgatást is átalakítsák.

Kormányhivatalok élére kinevezett kormánymegbízottak:

(kormany.hu)