A térséget érintő infrastruktúra- és vidékfejlesztési kérdések, mezőgazdasági együttműködések, a közös környezetvédelem, a jelenlegi és tervezett turisztikai és kulturális kapcsolatok, valamint a gazdasági együttműködés lehetőségei - erről tárgyaltak a Magyarország-Szlovénia Határon Átívelő Vegyes Bizottság negyedik ülésének résztvevői ma Szentgotthárdon. Közlemény.

A magyar delegációt a Bizottság magyar tagozatának elnöke, dr. Virág Rudolf, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium helyettes államtitkára, míg a szlovén delegációt a szlovén tagozat elnöke, Roman Lavtar, a szlovén Igazságügyi és Közigazgatási Minisztérium vezető tisztviselője vezette.  Az ülést Huszár Gábor, Szentgotthárd polgármestere nyitotta meg.

A résztvevők  meghallgatták a 2012-es munkaprogram eredményeiről szóló beszámolókat, valamint annak a  magyar kezdeményezésű és a minisztérium által szervezett konferencián indított felmérésnek az eredményeit is, amely összegzi a szlovén – magyar határtérség fejlesztési javaslatait a 2014-2020-as EU-s költségvetési periódusra való felkészüléshez.

A határ menti térség kiemelt témái között a résztvevők megismerhették a LEADER-program határon átnyúló kapcsolatokat és fejlesztéseket lehetővé tevő módosítását és bemutatkozott az alakulóban lévő EUROCITIES Európai Területi Társulás is.

A Magyarország-Szlovénia Határon Átívelő Vegyes Bizottság 2009. november 26-án tartotta alakuló ülését a szlovéniai Lendván. A Bizottság évente ülésezik, felváltva Szlovéniában illetve Magyarországon. Célja a helyi és területi önkormányzatok, államigazgatási szervek közötti határ menti együttműködések segítése, az információcsere. Tevékenysége során feltárja azokat a lehetőségeket, melyek segítik az együttműködést és a jogi és adminisztratív akadályokat, melyek a határ mindkét oldalán problémát okoznak.

(Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium)