2011. szeptember 28-29. között Ungváron, Ukrajnában tartották a Határon átívelő együttműködést szolgáló Magyar - Ukrán Kormányközi Vegyes Bizottság 4. ülését.

Az eseményen részt vevő magyar delegációt a Bizottság Magyar Tagozatának elnöke, dr. Szabó Erika, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium területi közigazgatásért és választásokért felelős államtitkára, az ukránt Viktor Baloga, Ukrajna Rendkívüli Helyzetek minisztere, a Bizottság Ukrán Tagozatának elnöke vezette.

Az ülésszak első napján ünnepélyes keretek között írták alá a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat és a Kárpátaljai Megyei Tanács közötti együttműködési megállapodást.

A felek áttekintették az ukrán állampolgároknak biztosítható vízumkönnyítés, valamint a kishatár átlépési támogatás lehetőségeit. Megvitatták az ukrán-magyar közös határszakasz ellenőrző pontjainak helyzetét, a közúti és vasúti határforgalom ellenőrzéséről szóló megállapodás megkötésének előkészületeit. A két ország katasztrófavédelmi együttműködésének keretében szó volt a határmenti mentőosztagok közös akcióprogramjára vonatkozó módszertani útmutató fejlesztéséről.

A bizottság tárgyalta az Európai Szomszédságpolitikai Kezdeményezés 2007-2013. közötti időszakára vonatkozó Ukrajna–Magyarország-Szlovákia-Románia Határmenti Együttműködési Program eddigi tapasztalatait, lehetőségeit. A regionális együttműködés témakörben az ülésen Európai Területi Társulást (EGTC) mutatták be. A résztvevők felmérték a turizmusban rejlő közös együttműködési lehetőségeket is.

A környezetvédelmi témák között megvitatták az aknaszlatinai sóbánya környezeti problémáját és a kármentesítés körülményeit, a határvizekkel kapcsolatos együttműködéseket, valamint a felek rövid beszámolót hallgattak meg a Duna Stratégiáról, illetve a Tisza Bizottság- koncepcióról.

Az ülés végén a vegyes bizottság jegyzőkönyvben rögzítette az ülés eredményeit, a kijelölt feladatokat és ajánlásokat. A Vegyes Bizottság következő ülését a Felek 2012 tavaszára irányozták elő.

A 68/1999. (V.21.) Korm. rendelettel kihirdetett, 1997. november 11-én aláírt magyar-ukrán egyezmény alapján alakult meg a megvalósítható térség-specikfikus együttműködésekre, projektekre fókuszáló, évente ülésező Határon átívelő együttműködést szolgáló Magyar - Ukrán Kormányközi Vegyes Bizottság, amely 2008-ban ült össze utoljára Budapesten. A Kormány kiemelten kezeli az Ukrajnához fűződő kapcsolatokat, mely a különféle vegyes bizottságok (gazdasági, vízügyi, katasztrófavédelmi, kisebbségi) szintjén zajló együttműködések aktivizálódásában, kiteljesedésében is tükröződik. Mindkét fél célja ösztönözni a határmenti, helyi és regionális együttműködéseket, ezért fontos prioritásként jelenik meg a bizottság üléseinek évi rendszerességgel való megtartása.

(Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Sajtóiroda)