A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Golop és Tállya a gönci járásból a szerencsi járásba, a Pest megyei Pánd a nagykátai járásból a monori járásba kerül át az önkormányzati választások napjától. A települések erre vonatkozó kérelméről a legutóbbi ülésén döntött a kormány. A járási és fővárosi kerületi hivatalok felállása óta első alkalommal került sor a járások illetékességi területeinek változtatására. Közlemény.

Golop és Tállya települések korábban is a szerencsi kistérséghez tartoztak, Szerencs vonzáskörzetének részét képezik. A szerencsi járáshoz való átkerülésük a lakosságnak egyrészről könnyebbséget jelent a megközelíthetőség miatt, másrészről Szerencsen több hatósági ügy elintézésére lesz lehetőségük.

Pánd község a közigazgatás történetében eddig a nagykátai járás része volt, de a lakosok számára a közlekedés szempontjából Monor elérhetőbb, így a monori járáshoz tartozva könnyebben és egyszerűbben intézhetik majd ügyeiket.

A járási hivatalok illetékességének megváltoztatására, illetve új járási hivatal kialakítására akkor van lehetőség, ha ezzel az államigazgatási feladatok hatékonyabb ellátása biztosítható, vagy ha a közlekedési feltételek jelentősen megváltoznak. Erre vonatkozó javaslatot a település önkormányzata tehet, amit az érintett járási hivatalok vezetői és a fővárosi vagy megyei kormánymegbízott véleményez. A kormányhivatal által előterjesztett kérelemről a közigazgatási és igazságügyi miniszter javaslatára dönt a kormány az önkormányzati választások évében. A másik járáshoz történő átcsatolás, illetve az új járási hivatal kialakítása az önkormányzati választás napjával lép életbe.

(KIM Sajtó Osztály)