Mind a 23 kerület önkormányzata aláírta a budapesti kerületi hivatalok kialakítására vonatkozó átadás- átvételi megállapodásokat a fővárosi kormányhivatallal kedden Budapesten, így 2013. január 1-jétől a az államigazgatási ügyek egy részét pl. a személyi okmányokkal kapcsolatos ügyeket a kerületi (járási ) hivatalokban lehet majd intézni.

Az ünnepségen Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter köszönetet mondott a kerületvezetők együttműködéséért. Kiemelte: a politikamentes egyeztetéseken a korábbinál jobb közigazgatás kialakítása volt a cél. Azt mondta, a változás elodázhatatlan volt, az önkormányzatok "heroikus munkát" végeztek, egyre több feladatot és egyre kevesebb finanszírozást kaptak. Utóbbi kapcsán utalt arra, hogy az önkormányzatok részbeni állami konszolidációjával könnyebb lesz a helyzet.

Fotó: Burger Zsolt

A miniszter szólt arról, az önkormányzatok és az államigazgatás egymásra van utalva, ugyanakkor ki is egészítik egymást, s bízik abban, hogy ez tartósan így lesz.

Pesti Imre fővárosi kormánymegbízott a magyar közigazgatási rendszer történetének áttekintve arról beszélt: a Fidesz kétharmados többségével lehetőség nyílt arra, hogy korszerű, 21. századi közigazgatást hozzon létre, ennek eredményei a 2011. január 1-jén létrejött kormányhivatalok is. Úgy véli, az államigazgatás hatékonyabb, egységesebb és jobb lesz.

A kormánymegbízott kiemelte, hogy Budapest 23 járási hivatalában csaknem kétezren fognak dolgozni: ezernégyszázan az önkormányzatoktól, mintegy hatszázan a kormányhivatal korábbi kirendeltségeitől kerülnek át. Ezek hivatalok az önkormányzatoktól átveszik az államigazgatási ügyek egy részét, így többi között  az okmányirodákat, egyes szociális , gyám- és gyermekvédelmi feladatokat és családtámogatási ügyeket.

Pesti Imre a kormányablakok létrehozását nevezte a legnagyobb előrelépésnek, s megjegyezte: jelenleg 4 kormányablak működik a fővárosban, de ez a szám mintegy 30-ra nő a jövő év végére, ahol  csaknem 2500 ügyet lehet egy helyszínen, egy ablaknál  rendezni. Az empatikus közigazgatás kialakítása cél, ezt szolgálja az is, hogy a kormányablakok reggel 8 órától este 8 óráig várják majd az ügyfeleket.  Szólt arról is, hogy igazodva a fővárosi igényekhez, a tervek szerint egy nonstop kormányablak is fog működni, a főváros VI. kerületében.

Hassay Zsófia (Fidesz-KDNP) terézvárosi polgármester a Budapesti Önkormányzatok Szövetségének nevében arról beszélt: nem volt szerencsés, hogy a polgármesteri hivatalokban keveredtek az államigazgatási és az önkormányzati feladatok. Kijelentette, osztja azt a véleményt, hogy szükséges a közigazgatási rendszer megújítása, s hangsúlyozta: az állampolgárok ügyintézése helyben marad, a változás legfeljebb annyi, hogy felgyorsul.

A járási hivatalokról szóló megállapodásokat október 31-éig kell megkötnie a megyei és fővárosi kormányhivataloknak több mint 2500 településsel. Ezekben rendezik a járási hivatalokba átkerülő feladatokat, létszámokat, valamint a vagyonnal kapcsolatos kérdéseket. A megállapodások megkötésével – amely néhány kivétellel mindenhol meg fog valósulni- lezárul a területi közigazgatás átszervezésének egy jelentős szakasza.

(MTI; KIM)