2010 szeptemberére állt helyre a törvényesség ellenőrzési rendszere, míg a 2011 tavaszán elfogadott új alaptörvény biztosította, hogy Magyarországon a törvényességi ellenőrzést felváltsa a törvényességi felügyelet, s a korábbi 6 helyett 16 eszközt kaptak az önkormányzatok törvényes működésének vizsgálatára, segítésére - mondta Szabó Erika, a KIM területi közigazgatásért felelős államtitkára Domokos Lászlóval, az Állami Számvevőszék elnökével tartott sajtótájékoztatóján Debrecenben.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy amikor átvették a kormányzást, semmilyen törvényességi ellenőrzés nem volt az önkormányzatoknál, ezt az alkotmánysértő állapotot sikerült 3 éve megszüntetni.

Szabó Erika szólt arról is, hogy hamarosan a végéhez közeledik az egyablakos ügyintézési rendszer kialakítása. Reményét fejezte ki, hogy jövőre már több helyen megnyílhatnak a tényleges egyablakos ügyintézést lehetővé tevő új kormányablakok. Az államtitkár kiemelte: befejeződött az egyablakos ügyintézésben résztvevő hatezer munkatárs képzése. A munka nagyságát érzékeltetve megemlítette, hogy 2011. január 1-jén, amikor megnyíltak az első kormányablakok, csupán 29 féle ügyet intézhettek ott az állampolgárok. Ma már 150 a kormányablakban intézhető ügyek száma, amely a későbbiekben több mint 2000 lesz.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) és a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) közös továbbképzési programot indított idén októberben, amelynek célja, hogy az ÁSZ tapasztalataira, illetve a kormányhivatalok törvényességi felügyeletére építve az önkormányzatok értsék, milyen fontos a működés megfelelő szabályozottsága, tudják, milyen kockázatokra kell kiemelten figyelni. A cél a helyi önkormányzatok integritásának erősítése. Ezzel kapcsolatban Domokos László kiemelte: az utóbbi években lényegesen csökkent az államigazgatási és önkormányzati szektor pénzügyi kiszolgáltatottsága. A hajdú-bihari polgármesterek, jegyzők és önkormányzati pénzügyi szakemberek részvételével tartott fórumot megelőző sajtótájékoztatón azt mondta, hogy az ÁSZ következményekkel járó ellenőrzéseket tart: tavaly 1117 javaslatot tett a szektor munkájának javítása érdekében, s ezekből 1116 esetben intézkedés is történt.

Az ÁSZ elnöke a tipikus hibák között említette a nem megfelelő kockázatkezelést, a korábban leépített belső ellenőrzés hiányosságait és az adatvédelmi problémákat, amelyekre az ellenőrzésekkor minden esetben felhívták az önkormányzatok figyelmét.

Tapasztalataik szerint a helyi önkormányzatoknál megerősítették a belső kontrollt, javult az integritási szemlélet, és tudatosabbá vált a korrupció elleni intézményesült fellépés - jegyezte meg Domokos László.
A számvevőszék elnöke beszámolt arról is, hogy jelenleg mintegy 150 nemzetiségi önkormányzat ellenőrzését végzik.

(MTI/KIM Sajtó Osztály)