Bevált a járásokban bevezetett roma referensi rendszer, akik a járási hivatalok mindegy felében nyár óta működnek közre a hatósági ügyintézésben- közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium területi közigazgatásért felelős államtitkára pénteken budapesti sajtótájékoztatón.

Szabó Erika elmondta: a nyáron országosan 95 roma referens kezdhette meg munkáját a járási és fővárosi kerületi hivatalokban.

Általában a hatósági osztály munkatársaiként dolgoznak, feladatuk az, hogy kapcsolatot tartsanak a  szakigazgatási szervekkel, civil szervezetekkel, valamint részt vegyenek a gyámügyi ügyintézésben.

Több megyében a roma referensek figyelemmel kísérik a roma közösségek számára nyitott támogatási és pályázati lehetőségeket, és ezekről tájékoztatják is az ott élő romákat. A rendszer bevezetése a magyar közigazgatásban úttörő jellegű. Még soha nem volt példa arra, hogy a közigazgatás roma referenseket alkalmazzon, hogy a romákat segítse az ügyintézésben - tette hozzá.

Szabó Erika elmondta, a roma referensek 15 százaléka rendelkezik felsőfokú végzettséggel. A roma referensek által a roma lakosságnak nyújtott szolgáltatás bevált - jelentette ki Szabó Erika.

Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat elnöke, fideszes országgyűlési képviselő sikertörténetnek nevezte a roma referensek alkalmazását. Szerinte sokkal sikeresebb, hatékonyabb azoknak az ügyeknek az intézése, amelyek más esetekben konfliktussal is járhattak. Elmondta, a referensek ügyfelei között nem kizárólag romák vannak.

(MTI)