Teljes körűen akadálymentesített, okmányirodai szolgáltatásokkal is rendelkező kormányablak nyílt szerdán Szegeden az egyik hipermarketben.

B. Nagy László Csongrád megyei kormánymegbízott az átadón elmondta, a szegedi az országban a harmadik és vidéken az első olyan nagy forgalmú áruházban működő kormányablak, amelyben elérhetőek az okmányirodai szolgáltatások.

A reggel 8-tól este 8-ig nyitva tartó ügyfélszolgálat az országban az első, ahol a siketek és nagyothallók használhatják a kommunikációjukat segítő videokontakt szolgáltatást – közölte a politikus.

Az új kormányablakban huszonketten dolgoznak, és több mint százötven ügycsoport intézésében segítik a hozzájuk fordulókat – tudatta B. Nagy László.

Szabó Erika területi közigazgatásért felelős államtitkár kifejtette, az új kormányablakok megnyitása fontos lépés a közigazgatás négy éve indult átalakításának folyamatában.

A tervek szerint minden járásszékhelyen és olyan településen működik majd kormányablak, ahol jelenleg okmányiroda üzemel. A cél pedig az, hogy az emberek minden állammal kapcsolatos hatósági ügyüket egy helyen el tudják intézni.

Wágner Zoltán, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének projektmenedzsere elmondta, bő egy hete indították el videokontakt szolgáltatásuk egyéves tesztüzemét. Az infokommunikációs megoldás a siketek és nagyothallók számára lehetővé teszi a jelnyelvi tolmács személyes jelenléte nélküli ügyintézést.

A rendszert használó ügyfelek számára a tolmács egy táblagép felhasználásával valós időben jelnyelvre fordítja az ügyintéző szavait, illetve a hangszórókon keresztül továbbítja a siket vagy nagyothalló jelekkel megfogalmazott kéréseit. A rendszer valós idejű telefonos kapcsolatfelvételre, illetve szöveges- és videoüzenetek hagyására is alkalmas – tudatta a szakember.

A tesztidőszakban összesen hetven kormányablakban telepítenének a rendszer használatához szükséges táblagépeket, annak érdekében, hogy a szolgáltatást a visszajelzések alapján minél inkább a célcsoport igényeihez szabhassák – közölte a projektmenedzser.

(MTI)