A bajba került devizahitelesek a továbbiakban az ország 29 pontján működő Kormányablakokban is felvilágosítást kaphatnak lehetőségeikről – ismertette a változásokat Szabó Erika területi közigazgatásért és választásokért felelős államtitkár hétfőn.

A szocialista kormányzás időszakában több száz család került nehéz helyzetbe azáltal, hogy devizahitelt vettek föl, és most már a törlesztőrészletek olyan mértékűvé emelkedtek, hogy a családok akár elveszíthetik a fejük felől az ingatlanjukat – fogalmazott Szabó Erika.

Szabó Erika (fotó: Pelsőczy Csaba)

Az államtitkár hangsúlyozta: a Kormány tavaly óta folyamatosan dolgozik azon, hogy megoldást találjon a devizahitelesek helyzetére. Az országgyűlés által elfogadott törvény alapján árfolyamrögzítést is kérhetnek az adósok, valamint egyösszegű visszafizetésre is lehetőségük van - emlékeztetett.

Számos kérdés merülhet fel azzal kapcsolatban, hogy kinek mire lesz lehetősége, hogyan tud azokkal élni, továbbá szükség lehet személyre szabott információkra is – mondta Szabó Erika, majd hozzátette: azon túl, hogy 29 helyszínen nyitva tartanak a Kormányablakok, a 1818-as központi kormányzati ügyfélvonalon 0-24 óráig bármikor tájékoztatást kaphatnak az érdeklődők.

Szabó Erika (Fotó: Pelsőczy Csaba)

Újságírói kérdésekre az államtitkár elmondta: nagyon nagy érdeklődésre számítunk, hiszen egymillió embert, majdnem 300 ezer családot érint az eladósodás. Ezért ezek a lehetőségek – az árfolyamrögzítés, valamint az egy összegben történő visszafizetés – olyan komoly menekülési útvonalat jelentenek, amely alapján arra számíthatunk, hogy sokan fognak élni ezzel a lehetőséggel.

(kormany.hu)