A kormányablak a fő cél, mely az összes, a közigazgatás átalakítását célzó törekvésünket motiválja – mondta el Szabó Erika területi közigazgatásért és választásokért felelős államtitkár szerdán, Kecskeméten, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatalban tett látogatása során, ahol köszöntette a kétszázezredik ügyfelet.

A kormányablak szeretne minden állammal kapcsolatos ügyintézésre lehetőséget biztosítani egy helyen – emlékeztetett az eseményt követő sajtótájékoztatón Szabó Erika, melyen részt vett Dr. Kerényi János kormánymegbízott is. Az államtitkár elmondta: ezeken a helyeken olyan szolgáltatást nyújtanak, mely eddig sehol máshol nem volt elérhető: általános tájékoztatást. Ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a jövőben az egyablakos ügyintézéskor erre már nem lesz szükség, hiszen egy helyen intézhetjük el teendőinket, a most meglévő ügyfélszolgálati irodák pedig megszűnnek.

Szabó Erika (fotó: Pelsőczy Csaba)

A további tervekről szólva az államtitkár elmondta, hogy azok megvalósításához, informatikai jogszabály módosításokra, infrastrukturális fejlesztésekre és komoly háttérmunkára van szükség. A politikus felhívta a figyelmet arra, hogy országosan mintegy háromszáz kormányablak fogja megnyitni kapuit. Létrejönnek majd minden járási székhelyen és azokon a helyeken, ahol okmányiroda üzemel, ugyanis azok jól működő hálózatát használjuk és fejlesztjük majd tovább – tájékoztatott.

Szabó Erika, Dr. Kerényi János (fotó: Pelsőczy Csaba)

Szabó Erika emlékeztetett, hogy januárban a kormányablakok huszonkilenc ügykörrel indultak, majd az egyszerűsített honosítási eljárással és október 17-e után további harmincegy ügykörrel bővült az általuk ellátott feladatok köre, mára pedig összesen hatvanegy ügyben járhatnak el az állampolgárok ezeken a helyeken. Így már - tette hozzá – a GYES, GYED, családi pótlék, vagy fogyasztóvédelmi panaszok kezelését is a kormányablakok végzik. Az államtitkár szólt arról is, hogy a munkatársak tudása mindig naprakész, így az Új Széchenyi Tervről vagy a devizahitelekkel kapcsolatos kérdésekről is alapinformációkhoz juthatnak az érdeklődők.

Szabó Erika beszédében hangsúlyozta, hogy a Kormány helyre szeretné állítani az állam és az állampolgárok közötti bizalmat, ehhez azonban számos erőfeszítésre volt, és van szükség a jövőben is. A kormánymegbízott feladatairól szólva az államtitkár elmondta, hogy a különböző területek összehangolása, valamint a Kormány szándékainak helyi szinten való megjelenítése is hozzá tartozik.

A kétszázezredik ügyfél (fotó: Pelsőczy Csaba)

A kormányhivatalok munkája január elsejétől jelentős feladatokkal bővül - emelte ki Szabó Erika. Kifejtette: az önkormányzatok egyes intézményei átkerülnek az állam által működtetett szervekhez, hiszen adósságukat tekintve a helyzet mára tarthatatlanná vált. Hozzátette: ezeket az adósságokat az állam átvállalja.

2013. január elsejével szeretnénk létrehozni a járásokat - húzta alá Szabó Erika. A járás azonban – folytatta – nem önkormányzati szervezet, hanem államigazgatási egység lesz, ami a kormányhivatalok alá fog tartozni.

(kormany.hu)