A járási hivatalokhoz januártól átkerülő mintegy tízezer köztisztviselő illetményének megőrzését is szolgálja a kormányhivatalokról, valamint a közigazgatási hatósági eljárásokról szóló jogszabályok módosítása - mondta a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium területi közigazgatásért és választásokért felelős államtitkára az Országgyűlés szerdai ülésén.

Szabó Erika expozéjában közölte: januártól a fővárosban huszonhárom kerületi, míg vidéken 175 járási hivatal szolgálja az állampolgárok egyszerűbb ügyintézését. Az előterjesztés egyik legfőbb célja, hogy a járásokhoz átkerülő mintegy tízezer köztisztviselő illetménye ne csökkenjen, és az életpályamodell bevezetéséig megmaradjon - mondta az államtitkár.

Beszámolt arról is, hogy a kormányhivatalok vezetői 2760 megállapodást kötöttek a településekkel a vagyonelemek, valamint az alkalmazottak átvételével, Dömösön az aláíró hiánya miatt, Szegeden és Ercsiben azonban a megegyezés hiánya miatt döntött határozatban az átadásról az illetékes kormányhivatal vezetője.

A törvényjavaslat rendezi a járási hivatalvezetők jogállását, akik nem vállalhatnak tisztséget az Országgyűlésben, és országgyűlési bizottságnak sem lehetnek tagjai. A járási hivatalvezető és helyettese illetményét a közigazgatásért felelős miniszter állapítja meg.

Az államtitkár célként fogalmazta meg, hogy 2013-ra háromszáz településen nyíljon kormányablak, amelyekben több mint kétezer ügyet intézhessenek az ügyfelek.

Közölte azt is: a vállalkozások adminisztratív terheinek csökkentését szolgálja a hatósági eljárási törvény módosítása. Az eljárási határidők is rövidülnek - közölte -, szigorodik a szakhatóságok határidő-hosszabbítási lehetősége.

A beruházásokhoz kapcsolódó engedélyek védelme érdekében a javaslat tovább racionalizálja, hogy ki kerülhet be az ellenérdekű felek körébe, a fellebbezőnek pedig indoklási kötelezettsége lesz. Mindez az államtitkár szerint lehetővé teszi az ügyek indokolatlan elhúzódását.

Az államtitkár az előterjesztés koncepcionális elemének nevezte, hogy pontosítja az eljárások gyermekbarát szabályait.

(MTI)