Freedom Express elnevezéssel nemzetközi társadalmi oktatási program indul a kommunizmus európai bukásának 25. évfordulója alkalmából. Az Emlékezet és Szolidaritás Európai Hálózata szervezésében induló eseménysorozatra várják azokat a fiatalokat, akik nyolc közép-kelet-európai városban mutatják be a demokratikus átalakulás folyamatát.

A szervezők kreatív, kíváncsi, szenvedéllyel teli, a szabadsággal egyidős (18-28) esztendős fiatalok jelentkezésére számítanak, ők lesznek annak a csoportnak a tagjai, amely részt vesz a keleti blokk volt hat országán keresztül vezető két hetes utazáson augusztus 29-től szeptember 14-ig. Gdanskban, Varsóban, Budapesten, Temesváron, Sopronban, Pozsonyban, Prágában, és Berlinben keresik fel a demokratikus átmenet nyomait a résztvevők.

A programban lesznek street-art akciók, városi kalandtúrák, közös filmvetítések, találkozások a volt ellenzékiek képviselőivel. Az utazók blogban számolnak be élményeikről, rögzítik személyes megfigyeléseiket, gondolataikat, fényképeket, film- és hangfelvételeket készítenek.

Az utazókat egész idő alatt kíséri egy filmes csoport, amely dokumentálja a résztvevők tevékenységét, a történelmi személyiségekkel való találkozások tapasztalatait és az emlékhelyek látogatása alatt átélt érzelmeket.

Aki szeretne az európai demokratikus átmenet nyomait felkereső csoport tagja lenni, annak részt kell vennie egy június végéig tartó nemzetközi pályázaton.

A jelentkezési lap, a részvételi szabályzat és a program részletei megtalálhatók a www.freedomexpress.enrs.eu internetes oldalon.

(Sajtó-, Kommunikációs, Közkapcsolati ésa Protokoll Főosztály)