Megnyílt május 15-én a 20. prágai nemzetközi könyvvásár, amelynek Magyarország a díszvendége. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a megnyitón kijelentette: mindent meg kell tennünk azért, hogy Közép-Európa újra egy centrális erőtér legyen és a nyelvi különbségek ellenére is értsük egymást.

Balog Zoltán szerint Magyarország az idei prágai könyvvásáron nemcsak a magyar irodalmat, hanem az egész mai magyar valóságot bemutatja. Megnyitó beszédében elmondta: mindent meg kell tennünk azért, hogy Közép-Európa újra egy centrális erőtér legyen és a nyelvi különbségek ellenére is értsük egymást. Szerinte a 20. Prágai nemzetközi Könyvvásár egy újabb lehetőség, hogy utána eredjünk ennek a kimérának, amit Közép-Európának, kelet-európai életérzésnek nevezünk.

Kép letöltéseFotó: EMMIHatos Pál, a Balassi Intézet főigazgatója az MTI prágai tudósítójának kiemelte: a prágai könyvvásár fontos rendezvény és segít abban, hogy az intézet Csehországban is terjessze Magyarország jó hírnevét.

"Magyarország díszvendégsége jó választás volt. Magyarország olyan ország, amelynek múltja és jelene sokat mondhat a cseheknek, és amelyet érdemes közelebbről is megismerni" - jelentette ki Jan Hamácek, a cseh képviselőház elnöke a megnyitón.

Milan Stech, a cseh szenátus elnöke arról beszélt az MTI-nek, hogy a "magyar kultúra nagyon eredeti, bár több mindenben különbözik a cseh kultúrától, eléggé közel áll hozzánk. A magyarok nagyon temperamentumosak, nyíltak, őszinték, s folklórjuk csodálatos".

A Svet knihy (A könyv világa) nevet viselő négynapos rendezvényen Magyarországot és a magyar könyvkiadókat kiemelt helyen, a kiállítási palota főbejáratánál kialakított nemzeti standon sok tucatnyi kötet képviseli. A négynapos magyar program fő pillérét a díszvendégségre megjelent kötetek bemutatói, szerzői dedikálások, kerekasztal-beszélgetések, vitafórumok adják. A regények és verseskötetek mellett a látogatók magyar művészeti albumot, történeti munkát és gyerekkönyvet is a kezükbe vehetnek, megízlelhetik a magyar ételeket, megkóstolhatják a magyar borokat és megismerkedhetnek a magyar néptánccal is. A könyvvásár kísérőrendezvényein a magyar irodalmat egyebek között Tóth Krisztina, Esterházy Péter, Spiró György, Földényi F. László és Háy János fogja képviselni.

A prágai könyvvásáron összesen kéttucatnyi ország több száz kiadója mutatja be kiadványait. A rendezvény négy napja a kiállított könyveken kívül számos irodalmi és könyvkiadással és -terjesztéssel kapcsolatos fórumot, szerzőkkel és kiadókkal való beszélgetést, színházi és filmelőadást kínál. A tavalyi prágai könyvvásárt mintegy 36 ezren keresték fel, az idén hasonló érdeklődésre számítanak a rendezők.

(MTI, EMMI)