A kormányzati és egyházi feladatokat rögzítő együttműködési megállapodást írt alá Balog Zoltán miniszter és Pantelic Lukijan, a Budai Szerb Ortodox Egyházmegye püspöke december 18-án, Budapesten. Közlemény.

A miniszter az aláírást megelőző beszédében elismeréssel szólt a szerb ortodox egyház történelmi érdemeiről, valamint hangsúlyozta: az egyház ma is fontos szerepet játszik a szerb vallási és kulturális identitás megőrzésében.

A most aláírt megállapodás – a hatályos törvényekkel összhangban – garanciákat ad a különböző támogatási formákra, a hitélet és a társadalmi feladatátvállalás finanszírozása tekintetében.

2012. november 7-én dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes írt alá hasonló dokumentumot az Orosz Ortodox Egyház Magyar Egyházmegyéjével, december 6-án pedig Hölvényi György államtitkár a Magyarországi Bolgár Ortodox Egyházzal.

A megkötött megállapodás a remények szerint nem csak a Szerb Ortodox Egyház és Magyarország Kormánya közötti további jó kapcsolatok fenntartásához és elmélyítéséhez járul hozzá, hanem elősegíti a Magyarország és Szerbia közötti viszony erősítését is.

A magyar kormány minden magyarországi ortodox egyház felé nyitott hasonló tartalmú egyezmény aláírására.

(EMMI Sajtó- és Kommunikációs Főosztály)