Elkészült az ad hoc bizottság jelentése a végstádiumban lévő betegek fájdalomcsillapításáról. A vizsgálat kapcsán a szakértők áttekintették a kábítószerek orvosi alkalmazását, különös tekintettel a végstádiumban lévő betegek esetében – tájékoztatott Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter szerdai sajtótájékoztatóján.

Réthelyi Miklós elmondta: a szakértők egyértelmű véleménye, hogy a végstádiumban lévő betegek kezelése az orvosi, ápolói gondolkodás új területét jelenti. Hiszen az orvos a gyógyításra esküdött fel, azonban számos esetben a gyógyítás sajnos már nem vezet eredményre – mutatott rá a miniszter.

Amikor egy betegség már nem igényel kuratív (gyógyító) kezelést, a fájdalom, az egyéb betegségi panaszok, pszichológiai, szociális és spirituális problémák leküzdésének van a legfőbb prioritása – húzta alá Réthelyi Miklós. Ebben az esetben kerül sor a palliatív gondozásra – fűzte hozzá.

fotó: Árvai Károly

A palliatív gondozás csillapítja a fájdalmat és az egyéb kínzó tüneteket, integrálja a betegellátásba a pszichológiai és spirituális tényezőket – ismertette a miniszter, majd hozzátette: ez a gondozás egy támogató rendszert kínál, hogy a beteg a lehető legaktívabb lehessen haláláig.

Réthelyi Miklós leszögezte: a palliatív gondozás nem az eutanázia aktív vagy passzív formája, célja nem az élet meghosszabbítása vagy megrövidítése, hanem a haldokló szenvedéseinek csökkentése olyan formában, amelyet az önrendelkezés birtokában levő haldokló kíván.

Réthelyi Miklós (fotó: Árvai Károly)

A bizottság megállapította – folytatta a miniszter –, hogy a végstádiumban lévő betegek jogai a hazai jogrendszerben rendezettek, a kábítószerek orvosi használata is rendezettnek tekinthető.

A szakértői bizottság szerint javítani kell a végstádiumú betegek fájdalomcsillapításának jelenlegi gyakorlatát. Ezért a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkársága cselekvési tervet dolgoz ki a palliatív medicina oktatására az orvosképzésben, a házi szakápolás felkészítésére a palliatív ellátásban, a hospice osztályok számának és kapacitásának növelésére.

Háttér

2011. november végén a nemzeti erőforrás miniszter felkért egy háromtagú (majd egy további szakértővel kiegészült) ad hoc szakértői bizottságot, hogy tekintsék át a terminális állapotú (végstádiumban lévő) betegek kezelését, különös tekintettel a fájdalomcsillapítók, azon belül a kábító fájdalomcsillapítók alkalmazására.

A négytagú bizottság tagjai: Prof. Sótonyi Péter akadémikus, az Országos igazságügyi Orvostani Intézet igazgatója; Prof. dr. Kovács József bioetikus ; dr. Embey-Isztin Dezső az Országos Onkológiai Intézet főorvosa, aneszteziológusa és Dr. Muszbek Katalin a Hospice Társaság elnöke.

(kormany.hu)