Mindenki számára kézzelfogható közelségbe hozza a múltat – méltatta Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter a ’TITANIC 100’ címmel megnyílt új kiállítást a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeumban, amely a hajókatasztrófa centenáriumán emlékezik a szerencsétlenül járt hajóra. Az eseményen bemutatták a Carpathia gőzös magyar hajóorvosáról, dr. Lengyel Árpádról megjelent új emlékkötetet is.

fotó: Árvai Károly

Réthelyi Miklós az ünnepélyes megnyitón elmondta, egy igazán egyedi kiállítás nyílik meg, amely korabeli tárgyakkal és modern rekonstrukciókkal hozza közelebb minden érdeklődőhöz a múltat. Hangsúlyozta, hogy egyedi az az összefogás is, amely létrehozta a tárlatot, hiszen a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, a TIT Hajózástörténeti, - Modellező és Hagyományőrző Egyesület, Völgyi Péterné dr. Reich Márta a - Titanic túlélőit mentő Carpathia gőzös magyar hajóorvosa, dr. Lengyel Árpád unokája - és számos más magánszemély, szponzor együtt dolgozott érte.

A miniszter kifejtette, a Titanic szimbólummá vált: a katasztrófa óta senki sem hisz elsüllyeszthetetlen hajókban. Hasonlóan szimbólummá vált a Carpathia gőzös személyzetének bátor helytállása, hősies mentőakciója is. Ezt a példamutatást hangsúlyozza a most bemutatásra kerülő „A TITANIC árnyékában egy magyar orvos élete” című könyv is, amely dr. Lengyel Árpádnak állít emléket – fűzte hozzá.

fotó: Árvai Károly

Háttér

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum a TIT Hajózástörténeti, - Modellező és Hagyományőrző Egyesülettel és Völgyi Péterné dr. Reich Mártával - a Titanic túlélőit mentő Carpathia gőzös magyar hajóorvosa, dr. Lengyel Árpád unokájával - közösen a hajókatasztrófa centenáriumára emlékező kiállítást hoztak létre ’TITANIC 100’ címmel.

A tárlat a legendás hajóóriást és az 1912. április 15-i katasztrófát idézi fel olyan eredeti tárgyakkal, amelyek eddig még soha nem kerültek – se itthon, se külföldön – a nagyközönség elé. A tárlat 2012. július közepéig látható a Közlekedési Múzeumban.

Az ünnepélyes megnyitón bemutatták a nyilvánosságnak dr. Balogh Tamás és Völgyi Péterné dr. Reich Márta „A TITANIC árnyékában egy magyar orvos élete” című könyvét, amely dr. Lengyel Árpádnak állít emléket.

(kormany.hu)