A helyi közösségek tudják megadni az izgalmas, változatos ízek jövőjét, ők őrizhetik meg hagyományainkat, régi receptjeinket és titkainkat, ezért a Vidékfejlesztési Minisztérium is csak rájuk támaszkodhat. Jó eljönni a Tökfesztiválra, és látni, hogy erős lábakon áll a magyar vidék, életteli, szorgalmas közösségek, nagyszerű hagyományok, világraszóló ízek jellemzik – nyitotta meg V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár a VIII. Nemzetközi Tökfesztivált Őriszentpéteren.

Amikor lehetővé tettük, hogy a gazdák termékei az eddiginél könnyebben eljussanak a fogyasztókhoz a helyi piacokra és a közétkeztetésbe, rögtön láttam a sorakozó tököket a standokon és a helyi tökből készült ízletes főzeléket az iskolai menzákon. Előttem volt az őrségi gasztronómia és a tökfesztivál akkor is, amikor azon a rendeleten dolgoztunk, amely visszaadja a gazdáknak a jogot, hogy a tájukra jellemző őshonos növény- és állatfajtákat termesszék és tenyésszék – tette hozzá V. Németh Zsolt.

Idén az Őrség több települése is bekapcsolódott a nyugat-dunántúli régió kiemelt kulturális és örökségturisztikai programjába. Őriszentpéteren tökmagolajütés, tökkirályválasztás, töklámpás-faragó és töklökő verseny, tökös ételek bemutatója, kulturális- és szórakoztató programok várják a fesztiválozókat. Szalafőn az őrségi népi műemlék együttest idegenvezető mutatja be a látogatóknak; a gyerekeknek játszóházzal, a felnőtteknek gasztronómiai bemutatókkal készültek a szeres települések portáin.

Apátistvánfalván és Magyarszombatfán vasárnap a fazekassággal ismerkedhetnek meg az érdeklődők, Kondorfán, a helyi vendéglőben tökkel készült őrségi ételeket fogyaszthatnak a vendégek október második hetében.

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)