Kézműves tradícióink nemcsak múltunknak értékes elemei, de jelenünknek és a jövő építésének is fontos alkotórészei – emelte ki V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár a pályázatokból válogatott kiállítás, a XIX. Országos Fazekaspályázat és Kiállítás megnyitó ünnepségén Körmenden.

Az államtitkár kiemelte: a kézművességet nemcsak a hagyományőrzés és az örökségvédelem érdekében kell megtartanunk és támogatnunk. Ahogyan azt a Népi Kézműves Stratégia is kiemeli: a népi mesterségekre a vidéki foglalkoztatást, a munkahelyteremtést, sőt a falusi turizmust is alapozhatjuk. Ezáltal a kézművesség fontos szerepet játszhat a vidék népességmegtartó erejének növelésében éppúgy, mint a közösségek összetartásában.

Forrás: VM Sajtóiroda

Ahhoz, hogy a hagyományos fazekas termékek visszakússzanak a háztartások polcaira, hogy újra a hétköznapok részévé váljanak szerte az országban, nagy szükség van az ilyen szemlékre – hangsúlyozta V. Németh Zsolt. Hiszen nemcsak a tárgyak funkciójáról, s az ahhoz kötődő ismeretekről, szokásokról szólnak, hanem a tárgyak mögött álló emberekről, mesterségük iránti alázatukról, s a közösségről, ami nemcsak megőrzi, de életben is tartja a hagyományokat.

Forrás: VM Sajtóiroda

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)