Az Őrség kulturális örökségét, népzenéjét és néptáncát, mesterségeit és kivételes gasztronómiáját ünnepelték szombaton Őriszentpéteren a VII. Őrségi Nemzetközi Tökfesztiválon.

A rendezvényt V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár nyitotta meg. Ünnepi beszédében elmondta, hogy a menzai tökfőzelék a közbeszerzési törvény módosításának köszönhetően ma már helyi, friss zöldségből készülhet, s finomabb lehet a feltétnek való sertéspörkölt és a füstölt karaj is, mivel a megújult kistermelői rendelet értelmében újra lehet otthon disznót vágni, húst füstölni.

A tökfesztivál első napja töklámpások faragásával, töklökő versennyel, tökételek kóstolójával és vásárával telt, vasárnap pedig az Őrségi Nemzeti Park Gombász Emlékhelyének avatásával folytatódott. „Mesebeli foglalkozás a gombászoké. Nemcsak azért mert tudják titkát olyan varázslatos nevű fajoknak, mint a virágos szakállzuzmó, a lemezes pöfeteg vagy a tönkös kacskagomba. Azért is, mert megtanulták elválasztani a jót a rossztól.” – mondta V. Németh Zsolt, amikor felavatta a Minden Gombász Fájának keresztelt kopjafát.

Az államtitkár a rendezvény fővédnökeként szólt a gombászat veszélyeiről, felhívta a figyelmet, hogy ez a foglalatosság tudást, és felelősségtudatot kíván azoktól is, akik csak kedvtelésből űzik. Ünnepi beszédében kiemelte, példaértékű az az összefogás, amit a gombászok szorgalmaznak a természetkedvelők, mikológusok, gombász szervezetek, nemzeti parkok és az érintett intézmények között. Hozzátette, hogy a vidékfejlesztésben minidig az alulról építkező kezdeményezések a legeredményesebbek, mert a nemzeti, sőt a nemzetközi együttműködés is a helyi, térségi összefogáson alapul.

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)