Mindannyiunk közös érdeke, hogy megbízható, jó minőségű helyi termékek kerüljenek az asztalunkra, fennmaradjanak a magyar gazdálkodási hagyományok, továbbá, hogy megőrizzük jellegzetes ízeinket, és továbbadjuk a régi recepteket – hangsúlyozta V. Németh Zsolt a szombathelyi termelői piac avatásán.

Mindannyiunknak szüksége van arra, hogy lássuk egymást, találkozzunk egymással. Ezért a Nemzeti Vidékstratégiában is fontos célként fogalmaztuk meg, hogy vidéken a termelők és a fogyasztók minél közvetlenebb kapcsolatba kerüljenek, hogy a helyi gazdák termékei mind könnyebben jussanak el a helyi piacokra, a helyi közétkeztetésbe és a helyi vendéglátásba – fogalmazott az államtitkár.

Fotó: Besenyei Gergely

Hozzátette: ezt a célt szolgálta a házi disznóvágást, a falusi vendégasztal szolgáltatást újra megengedő kistermelői rendelet, a közbeszerzési törvény módosítása, amivel a helyi menzákra helyi zöldég-gyümölcs kerülhet, valamint könnyítettünk a helyi piacok élelmiszerbiztonsági előírásain is.

Fotó: Besenyei Gergely

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)