A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat támogatása jó helyre került, a veszprémi hagyományos recepteket bemutató kötet más térségeknek is példát mutat – hangsúlyozta V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár az Ízek, illatok, receptek - a vidék éléskamrája című kiadvány bemutatóján, a Parlamentben.
„A haza nem csak egy térképen meghatározható földrajzi tünemény, hanem egy élménykör” – idézte Márai Sándort az államtitkár. A kötet készítői ezt az élménykört próbálták meghatározni, és kiválóan töltötték ki, „öltöztették fel” a hungarikum törvény kereteit – tette hozzá.
Lezsák Sándor, az országgyűlés alelnöke emlékeztetett: közel két éven át dolgoztak azon, hogy a magyar értékek védelmére törvény szülessen. Ez a törvény elkészült, és dolgozni kezdett, amit az olyan kiadványok is mutatnak, mint a veszprémi receptes kötet.
Horváth Zsolt országgyűlési képviselő felidézte: levélben kért jellegzetes recepteket Veszprém megye minden polgármesterétől. A felhívásra végül 57 település válaszolt, de sok magánszemélytől, civil szervezettől is kaptak ötleteket, így összesen 222 étel került a könyvbe, kiegészítve a helyi borok és a jó pálinka elkészítésének leírásával.
A kiadványt a Pannon Térség Fejlődéséért Alapítvány jelentette meg, hogy megőrizze a helyi gasztronómiai értékeket. Az alapítványnak ez a harmadik kötete, 2010-ben a Hagyományok, értékek és hungarikumok Veszprém megyében, 2011-ben pedig A Lovak, lovasok – lovashagyományok, értékek és hungarikumok Veszprém megyében című könyvet adták ki.
A receptgyűjtemény a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat 2,5 millió forintos támogatásával készült el.
(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)