A Zala megyei Pórszombaton kihelyezett kormányszóvivői tájékoztatón koccintottak az első szabadon főzött pálinkával, amelyet már a hétfőn hatályba lépett törvénymódosítás után pároltak.

Nagy Anna kormányszóvivő elmondta: a jogszabályváltozás lehetővé teszi, hogy családi fogyasztásra 100 liter 43 alkoholfokos, vagy 50 liter 86 fokos pálinkát főzzön bárki, saját gyümölcsösből vagy erre a célra vásárolt cefréből.

Aki a jövedékiadó-mentesen engedélyezett mennyiségen felül főz vagy eladásra szánja italát, annak az eddigi szabályok szerint kell az adót megfizetnie - tette hozzá. Kívánok mindenkinek bort, búzát, békességet, annyi örömöt ahány csepp lefolyik a Medes-patakon télvíz idején, annyi bút, bánatot, amennyi a poharunkban bennmarad” - így koccintott Magyarország első szabadon főzött pálinkájával a házigazda.

A pórszombati Medeshegyen, Kovács Gyula erdész gyümölcsösében tartott rendkívüli tájékoztatón V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár hangsúlyozta: a pálinka nemzeti ital, része nemzeti hagyományunknak, és szerves része történelmünknek. "Ami a franciáknak a konyak, az oroszoknak a vodka, a skótoknak a whisky, az a magyaroknak a pálinka". 2002-től az európai unió által is elismerten csak a Magyarországon termett gyümölcsből készült és itt párolt, majd palackozott ital nevezhető pálinkának. "Nevezzük papramorgónak, nyakolajnak, nerángass-nak, nappali lámpásnak vagy kerítésszaggatónak" is, de ez az ital több a puszta alkoholnál - fogalmazott az államtitkár.

A Vidékfejlesztési Minisztériumban és az országgyűlésben "az a dolgunk, hogy elhárítsuk a vidéki emberek értékmentését szolgáló akadályokat", s ezt szolgálja a hétfőn hatályba lépett törvénymódosítás is - mondta az államtitkár. A magyar ember nemcsak ünnepi alkalmakkor kínálja vendégeit pálinkával, a főzése "értékmentést is szolgál", mert nem megy veszendőbe a lehullott vagy el nem fogyasztott gyümölcs, "újra értéke lesz mindannak, amit a föld adhat számunkra". "Amikor az első szabadon főzött pálinkával koccintunk, nemcsak a falu múltjára, jövőjére, hanem fejlődőképességére, hagyományokra" is emeljük a poharunkat - tette még hozzá. Kitért azokra a felvetésekre is, miszerint a szabad pálinkafőzés elősegítheti-e a mértéktelen italozást, de kijelentette: "az alkoholizmust a kilátástalanság és a jövőtlenség gerjeszti".

Manninger Jenő, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke kifejtette: Zalának is azért fontos ez a lehetőség, mert felívta a figyelmet arra, hogy "a környeztünkben lévő értékekkel élni kell". Magyar terméket és jó szokást tudunk vele népszerűsíteni, és a pálinka, mint az egyik legnemesebb nedű szabad főzése nem az alkoholizmust szolgálja. A kihelyezett kormányszóvivői tájékoztatónak helyet adó Kovács Gyula elmondta: éjfélkor kezdték el az első pálinka főzését, az itt hagyományos tüskéskörtéből.

A 70 literes pálinkafőző berendezésből 51 fokos pálinka készült. A civilben erdész házigazda elmondta: hegyi birtokán a Kárpát-medencében lévő régi gyümölcsfajtákat próbálja megmenteni. Több mint ezer féle fát nevel - ebből kétszáznál is több a körte - és akad köztük jó néhány, amely máshol már teljesen kipusztult.

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)