Vashosszúfalu a több mint 50 éves művelődési háza felújítására nyert el közel 21 millió forint LEADER támogatást. Az épület könyvtárnak, számítógépes teremnek, falumúzeumnak és közösségi rendezvényeknek ad otthont ezentúl – mondta V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár az átadó ünnepségen.

Az államtitkár kiemelte: a Vidékfejlesztési Minisztérium az elmúlt négy évben nagy volumenű kulturális intézményfejlesztő programot valósított meg. Védett épületeket állítottak helyre a vidéki örökség programban, falusi kultúrházak szépültek meg a falumegújítási és a LEADER program keretében, és 635 település nyert támogatást modern, többfunkciós közösségi tér kialakítására az Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér programban. Országszerte összesen 725 művelődési ház újult meg 24,6 milliárd forint támogatással.

Azonban azt, hogy az építkezéssekkel hány közösség újult meg és kapott új lendületet, hány program talált otthonra, a fejlesztések következtében mennyivel lett egy település színesebb vagy egy közösség összetartóbb nem lehet számokban kifejezni, mert ezeknek a változásoknak nem számai, hanem történetei, hangulatai, helyi jellegzetességei vannak – hangsúlyozta.

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)