A hagyományos magyar ételek megkívánják, hogy hazai húsból, tejből készítsük őket – jelentette ki V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár a Magyartarka Tenyésztők Egyesületének szakmai napján.

A vörösboros marhapörkölt és a főtt marhahús nem az asztalon terem: minden a jó tenyészbikánál kezdődik. Ám ha nincsenek szép magyar hagyományok, tehetséges szakemberek, elhivatott tenyésztők, szorgalmas munkások, akkor nincsenek jó tenyészbikák és tehenek, nincsen minőségi hús és tej sem – emelte ki V. Németh Zsolt. Az államtitkár hozzátette: a magyartarka tenyésztők felismerték térségük, hazájuk értékeit, és építettek rájuk.

A Vidékfejlesztési Minisztérium is hozzájárult a színvonalas hús- és tejtermeléshez: az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében új jogcímként hirdette meg a tejágazat szerkezetátalakítását kísérő állatjóléti támogatást évi 9 milliárd forintos kerettel. A termelők akkor vehetnek részt a programban, ha tej vagy tej- és húshasznosítású szarvasmarhát tartanak, és az előírtakhoz képest magasabb állatjóléti kötelezettségeket vállalnak. A tárca célja, hogy előmozdítsa a tejágazat szerkezeti átalakulását, és hogy a jó minőségű tej és tejtermékek iránt növekedjen a vásárlói bizalom.

A Magyartarka Tenyésztők Egyesülete Jákon rendezte meg szakmai napját, melyen „Magyartarka fajtáért” emlékérmet, tiszteletbeli tag címet és „elit” törzskönyveket adott át. A szervezet 1989-ben alakult, feladata a magyartarka szarvasmarhafajta tenyésztése, genetikai fejlesztése és nemzetközi képviselete.

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)