Második alkalommal rendezték meg Szegeden a toros pálinkafesztivált, melynek célja, hogy közelebb hozza a városi polgárokhoz a vidéki ízeket. Az ünnepélyes megnyitón V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár köszöntötte a résztvevőket.

A négynapos fesztiválon disznótoros ételeket, magyar borokat és mindenekelőtt pálinkákat kóstolhatnak a látogatók. „Aki pálinkával koccint, az folyékony magyar történelemmel koccint. A pálinka egyetlen cseppjében benne van a magyar történelem, a magyar hagyomány és a magyar parasztok verejtékes munkája. Mindaz, amire valaha koccintottunk – keresztelő, esküvő, egészséggel elvégzett munka – gazdagabbá teszi ezt a hungarikomot. Ez a hungarikum pedig gazdagabbá tesz minket” – mondta köszöntőjében V. Németh Zsolt.

A pálinka oltalma különösen fontos a Vidékfejlesztési Minisztériumnak. A 2010. szeptember 27-én életbe lépett törvénymódosítás is az ital védelmét szolgája: a magánfogyasztásra szánt, legfeljebb 50 liter pálinka főzésekor már nem kell jövedéki adót fizetni. Ez megadja a lehetőséget a vidéki embereknek az értékmentésre, a hagyományok megőrzésére, átörökítésére. Olcsóbb lett a bérfőzés díja is, így még többen engedhetik meg maguknak, hogy saját berendezés híján bérfőzdében készíttessék házi pálinkájukat. Aki mégis befektetne egy saját készülékbe, azt 100 literig nem kell engedélyeztetnie. Alaptalan volt a félelme azoknak, akik arra számítottak, hogy a szabályozást követően rossz minőségű italok készülnek; ehelyett kitisztultak a viszonyok, miközben a nívós termékek iránti kereslet sem csökkent.

A szegedi fesztiválon azonban nemcsak a pálinkáé a főszerep, hiszen a rendezvény fő látványossága a szombati böllérverseny lesz, melyen húsz csapat méri össze tudását. A szakavatott zsűri feldolgozás, íz és forma szerint választja ki a nyertes disznótorost.

(kormany.hu)