Köröstarcsa, Csabacsűd, Kaszaper és Battonya önkormányzata csatlakozási megállapodását írta alá a Mintamenza programhoz, mely eseményen a Vidékfejlesztési Minisztérium részéről jelen volt Tóth Katalin helyettes államtitkár is.

A 2010-ben útjára indult Békés megyei kezdeményezésű program a közétkeztetés megújítását tűzte ki célul. Az alulról induló kezdeményezés további lényeges újításokat fog bevezetni a hazánkban közel 2,1 millió embert érintő közétkeztetésben. A programhoz önkéntesen lehet csatlakoznia nem csak a konyháknak, de a termelőknek illetve az élelmiszeripari vállalkozásoknak is.

Fotó: Hír6

A program főbb pillérei, az egészséges táplálkozás megteremtése a közétkeztetésben, helyben megtermelt alapanyagokból, bioélelmiszerek bevonásával, mely a foglalkoztatás növelését is serkenti a közmunka program keretében.

A reform nagy hangsúlyt fektet a felhasznált alapanyagoktól kezdve, az élelmezésvezetők, szakácsok képzésén, a pedagógusok, szülők bevonásán át a gyermekek újabb és egészségesebb ételekkel történő megismertetéséig és megszerettetéséig.

Fotó: Hír6

2013-hoz hasonlóan a Kormány 2014-ben is biztosítja a korábbi 68 ezer Ft-ról 102 ezer Ft-ra emelt közétkeztetési fejkvótát, amely lépés mutatja, hogy a kormány következetesen kiáll a közétkeztetés megreformálása mellett. A 2014-es fejkvóta emelés lehetővé teszi a minőségi váltást. Ezen felül a Kormány az előző évekhez képest 24 milliárd forinttal többet fordít térítésmentes és kedvezményes étkeztetésre is, mely intézkedés 500 ezer gyermeket érint kedvezően.

A Mintamenza program irányai egyeznek a vidékfejlesztési tárca által a Nemzeti Vidékstratégiában kitűzött alapgondolatokkal, illetve az EMMI- vel közös „Egészséges helyi terméket a közétkeztetésbe” tárcaközi bizottság célkitűzéseivel, úgymint az ökológiai gazdálkodásból származó egészséges élelmiszerek bekapcsolása a helyi közétkeztetésbe, a helyi termelők kiszámítható megélhetésének biztosítása, a foglalkoztatás bővítése, a rövid élelmiszerlánc révén az élelmiszerbiztonság és környezettudatosság növelése.

Mindezeket a pozitív lépéseket segítik a VM által elindított, magyar termékek népszerűsítését biztosító intézkedések, mint például a Tanyafejlesztési Program, a Háztáji Gazdálkodás Program, vagy a Magyar Termék rendelet, a Hungarikum törvény, és a Földtörvény. Fontos megemlíteni még a magyar szezonális termékeket (dinnye, alma, barack, paprika), vagy a magyar halat, sertést népszerűsítő kampányokat, illetve az EU által is támogatott, egyre népszerűbb iskolagyümölcs és iskolatej programokat, melyek mind közös irányba mutatnak a Mintamenza program törekvéseivel.

Fotó: Hír6

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)