Vasad volt az első állomása a Vidékfejlesztési Minisztérium Tanyafejlesztési Programjának eredményeit és jövőjét bemutató előadássorozatnak. A Pest megyei település mellett Balkány, Mórahalom, Nyíradony, Mezőtúr és Kiskőrös is házigazdája lesz a rendezvénysorozatnak.

A Tanyafejlesztési Program idei nyertesei között a Pest megyei települések közül Cegléd, Délegyháza, Farmos, Kocsér, Kőröstetétlen, Nagykáta, Nyársapát, Ráckeve, Sülysáp, Tatárszentgyörgy, Újszilvás, Vasad és a Gödöllői Szent István Egyetem is szerepel.

A tanyák és tanyás térségek védelmére és fejlesztésére a szaktárca 2011-ben dolgozta ki az első, teljes egészében nemzeti forrásból finanszírozott Tanyafejlesztési Programot, melynek célja a tanyák elsorvadásának megállítása, illetve a tanyavilág újbóli felvirágoztatása. Az elmúlt három év alatt mintegy 5,8 milliárd forint összegben 963 pályázó nyert támogatást.

Fotó: Veroczki Barbara

Magyarországon mintegy 300 ezren élnek jelenleg tanyán. A kormány és a Vidékfejlesztési Minisztérium továbbra is kiemelt figyelmet fordít a vidéki települések külterületén, a tanyákon élő emberek, gazdálkodók életkörülményeinek javítására, megkönnyítésére.

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)