A pálinka az első helyet szerezheti meg a hungarikumok között, hiszen egy olyan érték, amely egyre népszerűbb itthon és külföldön, és méltán képviseli hazánkat a világban – fogalmazott Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára a jubileumi, 10. Országos Pálinka Fórumon. A minisztériumban tartott rendezvényen a tudományos valamint szakmai szervezetek, vállalkozók, jogszabályalkotók és az illetékes hatóságok képviselői a pálinka jelenéről és jövőjéről tanácskoztak.
A Magyar Pálinka Lovagrend tagjai ünnepélyes, sötétzöld , díszes talárban vonultak be a 10. Országos Pálinka Fórum rendezvényére, amelyet Dr. Guth László, a Szent István Egyetem Gazdaság-és Társadalomtudományi Karának dékán-helyettese köszöntött. Mint mondta, országosan évente már négy olyan pálinka rendezvényt szerveznek, amelyen a pálinkafőző vállalkozások hasznos információkhoz juthatnak. Véleménye szerint ez azért fontos, mert a pálinka olyan turisztikai termék is, amely ha kiváló minőségű, jó hírünket viszi a világban.
A híres magyar ital a pálinkatörvény megszületése óta reneszánszát éli. A jó minőségű gyümölcsből és törkölyből készült pálinka nem hiányozhat a baráti találkozókról, számos vendéglátóhelyen már külön pálinkalap kínálja a minőségi nedűt – üdvözölte a pálinkakultúra fejlődését Budai Gyula. Az államtitkár elmondta: a tárca is mindent megtesz annak érdekében, hogy a magyar pálinka hírneve minél magasabban szárnyaljon. Ezt szolgálja a házi főzés engedélyezése is, melynek hatására nemes versengésbe kezdtek egymással a pálinkakészítők. Ennek eredményeként a külföldi megmérettetéseken is szép sikereket érnek el a hazai gyümölcsből készült párlatok, legutóbb egy Tirolban rendezett versenyen142 éremmel jutalmazták a magyar italokat.
A vidékfejlesztési tárca nemrégiben programot indított az őshonos gyümölcsfajták elterjesztéséért. Budai Gyula a rendezvényen megjelenteket arra bíztatta, az őshonos gyümölcsökből szintén próbálják kihozni a legjobbakat. Főzzenek például a tüskés körtéből pálinkát, hiszen ezt a gyümölcsöt már eleink is használták. Az új fajtákból nyert új ízek segíthetik a pálinkakultúra továbbfejlődését.
A magyaroknak a pálinka olyan, mint a görögöknek az ouzo, a franciáknak a konyak, az amerikaiaknak a whiskey. Minden nemzetnek megvan a maga nemzeti kincse, nekünk a pálinka, amelyre méltán lehetünk büszkék – fogalmazott az államtitkár.
(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)