Stratégiai együttműködési megállapodást írt alá a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) és az Edutus Főiskola az élelmiszergazdaság és a turizmus hatékony fejlesztése, a hazai és határon túli kis- és középvállalkozások megerősítése, valamint a határon túli gyakorlatorientált képzések kialakítása szándékával. Közlemény.

Simon Attila István, a tárca jogi, igazgatási és agrárszakképzési ügyekért felelős helyettes államtitkára örömteli eseménynek nevezte a megállapodást, amely hozzájárul a nemzeti vidékstratégiában megfogalmazott elvek végrehajtásához. Mint fogalmazott: nem létezik fejlett agrárium és értékes vidékfejlesztés a képzés és az oktatás színvonalának emelése nélkül.

A tárca céljai között szerepel, hogy lebontsa "a torz képet" mutató, nagy állami és gazdasági társaságokon alapuló agráriumot, és ehelyett a középső szegmenst erősítse - tette hozzá, hangsúlyozva, hogy ehhez jól képzett és több nyelven beszélő munkaerőre van szükség. A szakmai és szakértői együttműködést, illetve a célkitűzések összehangolását félévente felülvizsgálja a tárca és a felsőoktatási intézmény - jelezte.

Jandala Csilla, az Edutus Főiskola megbízott rektora kiemelte: az elmúlt évtizedekben a főiskola nagy hangsúlyt fektetett a határon túli területekkel való együttműködésre. Ismertetése szerint Székelyudvarhelyen kihelyezett szakmai képzőközpontot működtetnek, és a Kárpát-medencében több oktatási intézménnyel is szoros kapcsolatot ápolnak.

(MTI/Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóiroda)