Az államtitkár február 23. és 25. között hivatalos látogatást tett Dubaiban, ahol a GulFood kiállításon képviselte a magyar agrártárcát. 25 évvel ezelőtti elindulása óta első alkalommal vett részt minisztériumi felsővezető a dubai GulFood kiállításon, mely a világ egyik legmeghatározóbb élelmiszeripari kiállítása és vására, 110 ország több mint 4200 kiállítójával és csaknem 60.000 szakmai látogatójával. A vásár nem kis részben járult hozzá ahhoz, hogy Dubai a Közel-Kelet, Ázsia és Afrika legnagyobb élelmiszer-elosztó központjává nőtte ki magát.

Poprády Géza megtekintette a HITA által felállított magyar stand kiállítóit, és részt vett a rendezvény kapcsán megrendezett Élelmezésbiztonsági Világcsúcson.  Az államtitkár emellett első alkalommal folytatott megbeszélést a Környezetügyi Minisztérium mezőgazdaságért és állattenyésztésért felelős helyettes államtitkárával, illetve felvette a kapcsolatot az ország élelmezésbiztonságáért felelős  központjának ügyvezető igazgatójával. Bemutatkozó beszélgetést tett az abu-dzabi székhelyű Aldahra mezőgazdasági és élelmiszeripari multinacionális vállalat alapító elnökhelyettesével,  és a dubai székhelyű Ghurair élelmiszeripai vállalat alelnökével.

Fotó: VM Sajtóiroda

Poprády Géza interjút adott az Egyesült Arab Emírségek legnagyobb példányszámban megjelenő angol nyelvű napilapjának, a Gulf Newsnak, illetve az évente megjelenő The Business Year Dubai 2014 elnevezésű állami kiadású évkönyvnek.

Tárgyalásai során az államtitkár hangsúlyozta, hogy Magyarország kiváló adottságokkal rendelkező mezőgazdaságának, stabil befektetési és jogi környezetének valamint földrajzi közelségének köszönhetően stabil partnere lehetne az Öböl Menti Együttműködési Tanács élelmezésbiztonsági programjainak, legyen szó mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek exportjáról, vagy bármilyen hosszú távú befektetésekről, és a körülmények jobb megismerése céljából magyarországi látogatásra invitálta partnereit.  A találkozók során az arab felek érdeklődésüket fejezték ki Magyarország iránt, valamint hangsúlyozták, hogy Dubai élelmiszer-kereskedelmi elosztó szerepe következtében kialakult verseny miatt a magyar termékek árban és minőségben sem maradhatnak el globális versenytársaikétól.

(Vidékfejlesztési Minisztérium)