A mezőgazdasági gépész és a növénytermesztő gépész szakma kiváló tanulói országos versenyének döntőjét rendezték meg a Baranya megyei Sellyén, ahol a legjobbaknak Dr. Simon Attila, a Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára adta át az elismeréseket.

A Húsvét utáni héten rendezett megmérettetésen a tanulók szóbeli és gyakorlati feladatokat teljesítettek a „Szakma Kiváló Tanulója” országos verseny keretében. A sellyei mezőgazdasági szakiskolában megtartott ünnepségen Simon Attila arra hívta fel a diákok és a tanárok figyelmét, hogy Európában, és azon belül egyre inkább Magyarországon is reneszánszát éli a sokáig elavultnak gondolt vidéki életforma, amely ha gazdasági versenyképességgel is párosul, akkor ismét nagyhírűvé teheti a magyar mezőgazdaságot. Mindez azonban jelentős mértékben a ma még tanuló, fiatal szakmunkásokon múlik – húzta alá a helyettes államtitkár, aki szerint az ilyen nagyszabású tanulmányi versenyek nemcsak azért hasznosak, mert segítségükkel a diákok szakmunkás bizonyítvánnyal, vagy ösztöndíjjal gazdagodhatnak, hanem mert erősíthetik az áhított versenyképességet.

Ebben természetesen az államnak is sok feladata van: – „Vissza kell hoznunk a kétkezi munka és a régi szakmai kultúrák jó hírét, meg kell erősítenünk az agrár szakmák elismertségét” – jelentette ki Simon Attila.

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)