Közös kampány keretében népszerűsítette hazánk látogatható barlangjait a Vidékfejlesztési Minisztérium Környezetügyért Felelős Államtitkársága és az érintett nemzetipark-igazgatóságok, a Magyar Turizmus Zrt. közreműködésével.

A márciusi tematikus hónap keretében a Bakonyban, a Balaton-felvidéken, a Budai-hegységben, a Mecsekben, a Bükkben és az Aggteleki-karszton zajlottak különleges programok. A turizmus számára megnyitott barlangokban jelentős kedvezmények és nem mindennapi barlangi programok várták az érdeklődőket; a speciális túrák mellett voltak például barlanglátogatással egybekötött felszíni barangolások, barlangokat bemutató vetítések és földalatti tanórák is. Emellett a kampány során zajló online játékon értékes ajándékokat, ingyenes barlanglátogatásokat is nyerhettek az érdeklődők.

A tematikus barlangi hónap során több mint tízezer ember fedezte fel felszín alatti természeti kincseinket – az előző év azonos időszakához képest ez 30 százalékkal több látogatót jelent. Népszerűek voltak a barlangokhoz kapcsolódó programok is, ezeken is több százan vettek részt.

A földalatti csodák világa az év többi részében is érdekes programokkal, izgalmas kalandtúrákkal várja a „barlangolni” vágyókat, hiszen ezek a föld alatti képződmények évszaktól függetlenül látogathatók. A turizmus számára megnyitott barlangjainkról részletes információk találhatók a magyarnemzetiparkok.hu/barlangturak weboldalon. A megújult nemzeti parki honlapon az új programkereső segítségével nem csak a nemzeti parkok barlangtúráiról, hanem egy sor érdekes kirándulásról, kiállításról és egyéb programról is tájékozódhatnak az érdeklődők.

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)