A magyar lakosság 97 százaléka kiemelt területként kezeli a környezet- és természetvédelmi kérdéseket - mondta Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) környezetügyért felelős államtitkára pénteken Budapesten.

Az államtitkár a Föld napja és a IV. Tudományfesztivál megnyitóján beszélt a fővárosban, a Nemzeti Múzeumban, ahol elismeréseket adott át a környezet- és természetvédelem területén kimagasló teljesítményt nyújtóknak.

Illés Zoltán hangsúlyozta: nem kevesebb, hanem a mostaninál is több környezet- és természetvédelemre van szükség, ugyanis a környezet- és természetszennyezés nem tesz politikai különbséget, minden emberre ugyanolyan károsan hat.

"Ezért mindannyiunk felelőssége, hogy a környezeti és természeti értékeket megóvják az emberek", a természeti létalapok megőrzése nélkül a gazdasági növekedés sem képzelhető el - mondta.

Kép letöltéseFotó: Pelsőczy Csaba

A környezetügyi államtitkár az MTI-nek elmondta: Magyarország az elmúlt uniós költségvetési időszakban - 2007-2013 között - több tízmilliárd forint kormányzati forrást és többszáz milliárd forint uniós pénzt használt fel a magyar környezet- és természetvédelmi feladatok megoldására.

Hozzátette, a mostani uniós pénzügyi ciklusban - 2014-2020 között - Magyarország mintegy 10 500 milliárd forint forrást használhat fel, ebből környezet- és természetvédelemre várhatóan mintegy 800-1000 milliárd forint fordítható majd. Példaként említette, hogy 130 milliárd forint juthat arzénmentesítésre és az ivóvíz jó minőségének biztosítására, a vízügyi beruházásokra 500-600 milliárd forint költhető, míg a hulladékgazdálkodással kapcsolatos feladatokra további 100 milliárd forint juthat. A levegőtisztaság szavatolására várhatóan 100 milliárd forint köthető a mostani uniós költségvetési periódusban.

Vámosi Oszkár, az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség (OHÜ) ügyvezetője pedig arról beszélt az MTI-nek, hogy a tudomány és a környezetvédelem ügyét azért kapcsolták össze a mostani rendezvényen, mert a két terület szorosan összefügg egymással. A tudomány ugyanis megtanította az embert arra, hogy nagyon kicsi, míg a környezetvédelem azt mutatta meg az ember számára, hogy az a bolygó is kicsi, amelyen él. Ezért a környezetvédelmi ügyekben célszerű a globális szemlélet alkalmazása és a lokális cselekvés.

Kép letöltéseFotó: Pelsőczy Csaba

Vámosi Oszkár kitért arra: Magyarországon ma mintegy 4 millió tonna települési szilárdhulladék keletkezik évente. Ebből a mennyiségből mintegy 1 millió tonnát hasznosítanak, 600 ezer tonnát újrafeldolgoznak, míg mintegy 400 000 tonnát elégetnek. A cél viszont az, hogy minden keletkező hulladékot újra lehessen hasznosítani.

Fotó: Takács András Attila

A Föld napja és a IV. Tudományfesztivál megnyitóján Vida Antal, a Nemzeti Környezetügyi Intézet természetvédelmi osztályának vezetője Herman Ottóról, a nagy magyar polihisztorról emlékezett meg a tiszteletére nyitott emlékév alkalmából, míg Zárug Péter Farkas, a Tudományfesztivál igazgatója arról beszélt, hogy a rendezvény azért fontos, mivel a tudományt kívánja népszerűsíteni, közérthetően bemutatni az emberek számára a tudományos eredményeket, ismereteket, valamint a magyar innovációkat.

A kitüntetettek névsora itt elérhető.

(MTI)