Az OMÉK a magyar mezőgazdaság, a magyar gazdatársadalom, a föld ünnepe. Ez az a pár nap, amikor a gazdák bemutatkozhatnak és a közönség elé tárhatják munkájuk gyümölcsét – fogalmazott Fazekas Sándor szerdán, a 75. OMÉK (Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás) megnyitóján elmondott beszédében. A rendezvény fővédnőke, Orbán Viktor úgy fogalmazott: hazánk számára fontos kitörési pont a mezőgazdaság.

Hat év kihagyás után rendeztük meg ismét az OMÉK-et, ami bizonyítja, hogy a dolgok lassan visszakerülnek a rendes medrükbe – fogalmazott a miniszter, aki egyben a rendezvény védnöke is.

A rendezvényről szólva elmondta: kétszáz éves hagyományokra tekint vissza a kiállítás, 1100 év tudása áll a mezőgazdaságban dolgozók mögött, ezzel a tudással 522 kiállító 70 ezer négyzetméteren mutatja be mesterségét és termékeit. A miniszter hozzáfűzte: bízik abban, hogy több tízezer látogató lesz kíváncsi a magyar vidék sokszínű seregszemléjére.

Fazekas Sándor (fotó: Horváth Ernő)

Ma Magyarországon az OMÉK a legjobb program – jelentette ki Fazekas Sándor, majd reményét fejezte ki, hogy a fiatalok is kíváncsiak lesznek a kiállításra, mert - fogalmazott - nagy szükség van a folytonosságra, és arra hogy tudják, mi az, ami az asztalra kerül, és milyen úton jut el oda.

A témában a kormany.hu miniszterrel készített videóinterjúja itt látható.

A magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar seregszemléje akkor nyitja meg kapuit, amikor a világ ismét nagy figyelemmel fordul a mezőgazdaság felé, és amikor az a fő kérdés, hogy „mit fogunk ezután enni?” – fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök, az OMÉK fővédnöke, hozzátéve: idén világszerte több mint 10 millióval nőtt azoknak a száma, akiknek nincs elég ennivalójuk. A jövőben térségek válhatnak instabillá az élelmiszerhiány miatt. Lassan világszerte egyértelművé válik, hogy az elektronikai kütyüket és az értékpapírokat nem lehet megenni, így felértékelődik a mezőgazdaság szerepe, ugyanis egyre többen teszik fel a kérdést, hogy mit fogunk ezután enni - mutatott rá a miniszterelnök. Aláhúzta: Magyarországon évszázadok óta megvan erre a kérdésre a helyes válasz. Ez a válasz pedig: helyben termelt, jóízű, egészséges, magyar élelmiszert fogunk enni – mondta Orbán Viktor.

Orbán Viktor (fotó: Horváth Ernő)

A miniszterelnök rámutatott: adottságainknak köszönhetően többet termelünk, mint amit fogyasztunk, ezt a képességünket kell tovább fejleszteni a jövőben azért, hogy mi lehessünk a térség éléskamrája. Ehhez nagyon fontos, hogy a feldolgozóipart is hazánkban alakítsuk ki.

Az elmúlt időszakban felértékelődött a mezőgazdaság – fogalmazott a rendezvény fővédnöke -, és ez Magyarország számára egy fontos kitörési pont lehet a jelenlegi euróválság okozta problémákból. De ehhez meg kell újítani a földhöz, a mezőgazdasághoz és a munkához való viszonyunkat – szögezte le a miniszterelnök, hozzátéve: újra kell tanulnunk a föld értékét, ezért került be az alkotmányba a termelőföld védelme.

Helyre kell állítani a falu és a város közötti természetes kapcsolatot: régen egyértelmű volt, hogy a falu látja el a várost. Mára azonban ez megfordult: a falusiak járnak fel a városba, hogy a nagy bevásárlóközpontokban silány minőségű külföldi árukat vásároljanak – mutatott rá Orbán Viktor. Pedig van remény a rossz minőségű külföldi termékek visszaszorítására és a magyar áru versenyképessé tételére – szögezte le a miniszterelnök.

Orbán Viktor, Fazekas Sándor (fotó: Árvai Károly)

Orbán Viktor hangsúlyozta: bárki bármit is mond, Magyarország mezőgazdasági ország, ahol az ipar nem nőhet túl a mezőgazdaságon, maximum csak felemelkedhet mellé.

Idén 75. alkalommal rendezik meg az OMÉK-et (Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás), Magyarország legrégebbi agrárgazdasági rendezvényét. Az idei kiállításon a feldolgozott magyar élelmiszereken lesz a hangsúly.

Az OMÉK rendezvényeiről a kiállítás honlapján olvashat bővebben.

(kormany.hu)