A magyar emberek egészségének megőrzésében helyet kell kapniuk az alternatív növényeknek; vagyis a belőlük készült ételeknek ott kell lenniük a családok asztalán, a hétköznapi étkezésekkor, elérhető áron, kellő mennyiségben – jelentette ki Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter egy alternatív növényekről szóló karcagi tanácskozáson.
vA karcagi kutatóintézet köles nagyhatalom – emelte ki a miniszter szülőföldjének hagyományos ételét –, hiszen a kilenc kölesfajtából hétnek itt őrzik a génjeit. Ki kell nyitnunk ezt a kincses ládát, és közkinccsé kell tenni a tartalmát. A Kunság jelentős köles termelő vidék, így ez a legalkalmasabb hely arra, hogy a magyar táplálkozáskultúrát megújítsuk a köles népszerűsítésével, nagy mennyiségű termesztésével – tette hozzá Fazekas Sándor.
A fórumot a Debreceni Egyetem Karcagi Kutatóintézete szervezte azzal a céllal, hogy ráirányítsa a figyelmet a méltatlanul mellőzött növényekre, mint például a zab vagy a köles. Manapság szinte csak négyféle növény: kukorica, búza, repce és napraforgó jellemző Magyarországon, pedig vannak más, egészséges és finom fajták is. A köles például az egyetlen gabona, amely lúgosítja a szervezetet, és mivel gluténmentes, lisztérzékenyek is fogyaszthatják. A teljes értékű fehérjék mellett aminosavat, vasat, szilíciumot, B, B1, B2” vitaminokat tartalmaz. Gyulladáscsökkentő hatása van, szabályozza a vércukorszintet, rendszeres fogyasztása rákmegelőző hatású.
(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)