Kétnapos tanácskozást követően környezetvédelmi együttműködésről írt alá közös nyilatkozatot Magyarország, Szlovákia, Csehország, Lengyelország, valamint három délkelet-európai uniós tagország csütörtökön Visegrádon.

A Visegrádi Csoport tagjai, valamint Bulgária, Horvátország és Románia környezetvédelmi miniszteri, illetve miniszterhelyettesei által jegyzett dokumentum egyebek mellett az Európai Unió levegőtisztaság-védelmi javaslatcsomagjával és a GMO-stratégiával foglalkozik.

Az aláírást követő sajtótájékoztatón Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter kiemelte: hasznos és eredményes a V4 + 3 környezetvédelmi együttműködés, melyet folytatni kívánnak. Az országok együtt alakították ki álláspontjaikat és együtt fognak fellépni" - tette hozzá.

Kép letöltéseFotó: Pelsőczy Csaba

Az EU levegőtisztaság-védelmi csomagjával kapcsolatban azért is szükséges a körültekintés – hangsúlyozta a tárcavezető -, mert nem lenne szerencsés, ha emiatt foglalkoztatási, termelési képességet veszítenénk, versenyképességi szempontból hátrányos helyzetbe kerülnénk.

Úgy fogalmazott: elképzelhető, hogy ha ezek a szabályok szigorodnak, más országokba települnének ipari, illetve mezőgazdasági kapacitások.

Kép letöltéseFotó: Pelsőczy Csaba

A miniszter kitért arra is, hogy ha korlátozzák a metánkibocsátást, akkor a tervezettnél kevesebb állatot lehetne tartani, s az állattartás – különösen az újonnan csatlakozott országok esetében – hátrányos helyzetbe kerülhet.

A GMO-val kapcsolatban a tanácskozók egyetértettek abban, hogy a tagállamok hatáskörében kell tartani a döntéseket – mondta Fazekas Sándor, Magyarország számára pedig elsőrendű nemzeti érdek, hogy a GMO-mentességet megtartsa.

(MTI)