Komoly árhullám vonul le a Rábán, lakott területek és termőföldek is veszélyben vannak, de beindult az árvízi védekezés is, aminek köszönhetően eddig sikerült megvédeni a belterületeket, az árterületen lévő szántóföldek és melléképületek azonban víz alá kerültek - mondta Körmenden a vidékfejlesztési miniszter, aki szerdán a helyszínen tájékozódott az árvízi védekezésről.

Az árhullám veszélyezteti a 86-os számú főutat, ahol nyúlgátat építettek, ugyanis az előrejelzések szerint a Rába vízgyűjtőjén akár az 50 millimétert is elérheti a csapadék, ezért "minden óra nyereség, amikor süt a nap, fúj a szél és nem esik az eső".

Fazekas Sándor hangsúlyozta: több száz hektárnyi ártéren lévő mezőgazdasági terület van már víz alatt, és több száz hektáron áll belvíz.

Kép letöltéseFotó: Pelsőczy Csaba

A helyzetfelmérés még zajlik, de rendelkezésre áll a mezőgazdasági kárenyhítési alap, amelyből mérsékelhetik a gazdákat ért károkat - tette hozzá.

V. Németh Zsolt, vidékfejlesztési államtitkár, a térség országgyűlési képviselőjeként elmondta, hogy az elmúlt évek árvízvédelmi beruházásai most nagyobb biztonságot adnak.

Hozzátette: a körmendi és szentgotthárdi térségben különösen aktívak voltak a helyi tűzoltó egyesületek, így rájuk alapozva a katasztrófavédelem segítségével meg tudták alapítani a járási mentőcsoportokat, amelyek jelentősen növelik a felkészültséget és a biztonságot.

Kép letöltéseFotó: Pelsőczy Csaba

Bebes István (Fidesz-KDNP), Körmend polgármestere elmondta: Körmend mint Rába-parti város mindig fontosnak tartotta az árvízvédelmet, a városgondnokság és a város által foglalkoztatott közmunkások most is azonnal bekapcsolódtak a megelőző árvízi védekezésbe, és minden olyan intézkedést megtettek, amire az emberi élet és az anyagi értékek megóvása érdekében szükség volt. Hozzáfűzte: azokon a területeken, amelyek ártéren vannak, Körmend környékén főleg kiskertekben lehetnek károk, ezeket a legjobb akarat mellett sem tudják megvédeni.

Takács Árpád, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője közölte, hogy eddig három településen, Magyarszecsődön, Magyarlakon és Csákánydoroszlón kellett beavatkozni, utóbbi helyen több házat is homokzsákokkal védek meg.

Szólt arról is, hogy a 86-os számú főúton 180 méter hosszúságban, két sor szélességben és két sor magasságban épült nyúlgát, amelyet tovább fognak magasítani, ha azt a helyzet megkívánja.

Hangsúlyozta: jelentős, a szokásosnál tovább elhúzódó áradásra számítanak a következő napokban, amelyhez viharos erejű szél is társul majd.

A felázott talaj és az erős szél miatt fakidőlésekre kell felkészülni, a széllökések miatt kéményledőlések és vezetékszakadások is előfordulhatnak - fűzte hozzá.

(MTI)