A Zila Kávéház kecskeméti baracköntettel készült kölestortája nyerte az idei országtorta-versenyt. A szakmai zsűri három döntőbe jutott édességből választotta ki Zila László süteményét, amely már bemutatkozott a XIII. Karcagi Birkafőző Fesztiválon, és augusztus 20-án a budapesti közönség is megkóstolhatja.
A tortát júniusban Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter mutatta be a sajtó képviselőinek a Zila Kávéházban. A karcagi miniszter elmondta: a Kunság jelentős köles termelő vidék, Karcagon és környékén hagyományos ételnek számít a kölesbéles, a kölesmálé, a fordított köles és a lebbencses köles.
A torta ötletgazdája, Szabó Imre karcagi molnár 2009-ben, a Kunok I. Világtalálkozóján főzött először kölesmálét, és azóta is a gabona népszerűsítésén fáradozik. Ő kereste meg Zila László cukrászt, hogy a hagyományos ételből egy különleges tortát készítsenek.
A köles az ó- és a középkorban Magyarország egyik legjelentősebb gabonája volt, de fogyasztása mára méltánytalanul háttérbe szorult. A köles szívós, könnyen termeszthető, szárazságtűrő növény, kiváló élettani hatásai vannak. Ez az egyetlen gabona, amely lúgosítja a szervezetet, és mivel gluténmentes, lisztérzékenyek is fogyaszthatják. A teljes értékű fehérjék mellett aminosavat, vasat, szilíciumot, B, B1, B2” vitaminokat tartalmaz. Gyulladáscsökkentő hatása van, szabályozza a vércukorszintet, rendszeres fogyasztása rákmegelőző hatású.
(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)