Kecskeméti baracköntettel készült kölestortát mutatott be a sajtó képviselőinek Fazekas Sándor az idei országtorta-versenyen, a budapesti Zila cukrászdában.

A Kunság jelentős köles termelő vidék, Karcagon és környékén hagyományos ételnek számít a kölesbéles, a kölesmálé, a fordított köles és a lebbencses köles - mondta a miniszter. Az édes és sós kölestorta különlegességeket a június 25-i XIII. Karcagi Birkafőző fesztiválon is megkóstolhatják a vendégek.

fotó: Horváth Ernő

A köles az ó- és a középkorban Magyarország egyik legjelentősebb gabonája volt, de a fogyasztása mára méltánytalanul háttérbe szorult. A köles szívós, könnyen termeszthető, szárazságtűrő növény, ráadásul kiváló élettani hatással rendelkezik.

Ez az egyetlen gabona, ami lúgosítja a szervezetet és mivel gluténmentes, a lisztérzékenyek is fogyaszhatják. A teljesértékű fehérjék mellett aminosavat, vasat, szilíciumot, B, B1, B2” vitaminokat tartalmaz, ezért különösen alkalmas betegeknek és növésben lévő gyerekeknek. Gyulladáscsökkentő hatása van, szabályozza vércukorszintet, rendszeres fogyasztása rákmegelőző hatású.

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)